En försörjningskedja är så otroligt mycket mer än produkter som ska tas från punkt A till Ö. Flödet av värde och information är en minst lika viktig del av en effektiv supply chain. Och varje del av kedjan har sannolikt kontakt med flera aktörer i flödet. Därför handlar det i praktiken om ett komplext nätverk av relationer och ett stort antal beroenden som ska hanteras. Det gör att din organisation har mycket att vinna på att skapa en gemensam digital kopia av sin fysiska supply chain.

Data är det bränsle som driver den digitala kopian och gör att den genererar värde i form av bättre förutsättningar att förutse och förstå händelser, planera, fatta rätt beslut och agera snabbt. Den geografiska dimensionen av data är verkligen som klippt och skuren för att bringa större klarhet i de komplexa samband som är vardag för den som jobbar med att hantera supply chain.

Ta viktiga steg mot en datadriven supply chain genom att:

1. Bottna i verksamhetsmålen

Målen avgör riktningen i verksamhetens utveckling, liksom vilka optimeringar av försörjningskedjan som ska prioriteras. Genom att börja med att implementera GIS (eller andra förändringar för den delen) för mindre fokuserade processer eller processdelar som påverkar många ser organisationen snabbt resultat. Det har en positiv inverkan på mobiliseringen kring förändringen och gör dessutom att ni når målen snabbare. Två enkla matriser hjälper dig att välja rätt.

2. Säkerställ dataförsörjningen

Dagens teknik gör det nästan för enkelt att samla på sig stora datamängder. Användbar datadriven insikt kräver att din organisation har kontroll på sin dataförsörjning och ser det som en strategiskt viktig process, som säkerställer den datakvalitet och tillgång till rätt data i de användbara format som krävs får att nå verksamhetsmålen.

3. Sätt ramverket i form av rätt teknisk plattform

Ett GIS (geografiskt informationssystem) är en pusselbit som gör stor skillnad för hur du kan ta hävstång på den kunskap som finns dold i stora komplexa datamängder. En modern GIS-plattform är naturligtvis skalbar och kan integreras med andra IT-system. Verksamhetsnyttan ligger i bättre dataförsörjning, vassare beslutsstöd och större möjligheter till samverkan.

White paper om framgångsfaktorer för verklig nytta av data