Holmen berättar om sin resa till ett modernt GIS

I en stor förändringsprocess kan det första steget ofta vara det svåraste: när man vet att något måste ske men inte hur det ska gå till. Holmen befann sig i det läget för några år sedan när det gällde GIS och data. I den här filmen berättar de om hur de gick från en mängd olika system och det gamla filbaserade arbetssättet till webbaserat och strukturerat, där appar och en portal gör data tillgängligt för alla som behöver det.

"Vi har haft jättestor nytta av vår strategi. När man kommer till vägval då är det bra att ha enats kring hur vi ska hantera strategiska frågeställningarna under resans gång."

Lisa Nilsson, chef för IT och beslutsstöd

Kunden berättar

Lisa Nilsson, chef IT och beslutsstöd, och Emil Fahlén, virkesinköpare, på Holmen berättar från sina respektive perspektiv om förändringen och fördelarna med en modern GIS-plattform.

Se filmen ovan eller läs hela intervjun här.

Tips för att lyckas

Lisa Nilsson är chef över IT och beslutstöd och drivande i arbetet att gå över till ett modernt GIS. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att lyckas med en väl genomförd implementering.

1. Tänka efter före, bestäm er för en strategi

”Det finns flera sätt att komma till målet och då är det bra att ha enats kring hur vi ska hantera strategiska frågeställningarna som dyker upp under resans gång. Och de dyker upp, om och om igen.”

2. Säkerställ att GIS och IT samarbetar

”Det är en kritisk framgångsfaktor att man etablerar ett bra samarbete mellan GIS och IT. Om de inte ska vara tillsammans så måste de i alla fall göra det här tillsammans. Det är helt avgörande för att lyckas.”

3. Ta hjälp av externa experter

”Vi hade inte gjort den här resan förut, inte jobbat med information på det här viset tidigare. Vi tog in en extern konsult för projektledning, samt experter på olika verktyg, till exempel från Esri och inom FME.”

Framgångsfaktorer för verklig nytta av data

Ange din mailadress så skickar vi ett white paper om vad din organisation har att vinna på en ny syn på data och er IT-/GIS-miljö. I dokumentet listar vi också en rad vägledande framgångsfaktorer.

Anna Ericsson

Tel: 023-75 54 03
anna.ericsson@esri.se