Sandvik effektiviserar med modernt GIS

Stålverket har bytt ut papperskartor mot digitala som förenklar arbetet

På Sandvik har man alltid haft ordning och reda på sina data. Vad som länge saknades var dock digitaliserade processer. Genom envist arbete har det nu förändrats. Från att ha betraktat digitala kartor med skepsism har medarbetare nu omfamnat den moderna GIS-tekniken och insett att den både förenklar och effektiviserar.

"En stor vinst med att all information finns samlad och är enkelt tillgänglig på ett och samma ställe är att man sparar tid, och tid är pengar"

Katarina Johansson, Space Manager på Sandvik

Medarbetare på Sandvik delar med sig

Så gick Sandvik från papperskarta till modernt GIS

I ett stort företag som Sandvik kan förändring ta tid, ofta mer än man räknat med. Det har Katarina Johansson fått erfara från första parkett under det decennium hon arbetat med att helt förvandla Sandviks analoga och egenbyggda system till digitala verktyg som följer internationella standarder.

Så lyckades Katarina implementera ett modernt GIS-flöde

Modern GIS-app löste problem med mätning av muddermassa

Joakim Dahlström visste inte hur han skulle lyckas mäta upp mängden muddermassa i en kyldamm. En dag kom han, i kön till lunchen, i samspråk med GIS-kunniga Katarina Johansson. Hon erbjöd en lösning i form av ArcGIS-appen Collector. Med appen konfigurerad och klar blev själva mätningen enkel.

På en förmiddag hade Joakim genomfört mätningen

GPS-teknikens intåg inspirerade till ruttoptimering för truckar

Det var runt 2012 som GPS-klockan började slå igenom. Orienteringsintresserade logistikchefen Roland Andersson såg paralleller till att kunna följa en slinga i skogen och att se var truckarna kört, för att optimera turerna. Men höll hans teori i verkligheten? Han behövde fakta för att övertyga.

Geografiska analyser bekräftade Rolands teori

Goda anledningar att implementera modernt GIS

Förändring som skapar tid för avancerat GIS-arbete

Tänk dig att du som GIS-expert får sitta med de spännande, komplexa, intrikata GIS-frågor du faktiskt brinner för. Det är precis vad som är möjligt med en portallösning i ArcGIS. Portal och appar i modernt GIS gör data tillgängligt för fler

Sluta brottas med stora datamängder, utnyttja dem istället

Med ett modernt geografiskt informationssystem, GIS, får din organisation kapacitet att på allvar dra nytta av relevanta data. Det i sin tur kommer att ge er affär märkbara konkurrensfördelar. Nyckeln till smarta beslut – eller vad alla chefer borde veta om GIS

Hämta eBok: Datadrivna insikter med stöd av geografin

Om hur geografisk information och analys ger ökad effektivitet, lönsamma kundrelationer och bättre resultat.