Länka ett PDF-dokument till ett geoobjekt

19 november 2015

Länka ett PDF-dokument till ett geoobjekt

Det går bra att skapa en hyperlänk till exempelvis ett PDF-dokument så detta öppnas då du klickar på ett geoobjekt. Nedan finns beskrivning på hur man gör:

1. Skapa en ny kolumn eller använd en befintlig i attributdatatabellen för det geoobjekt som du vill kunna klicka på för att få upp länkat objekt.

2. Gå in på geoobjektets egenskaper och välj Display - Hyperlinks - Documents. Välj i Support Hyperlinks using field: Din nyskapade kolumn eller befintliga. Spara och stäng. Vill du länka till en www-adress väljer du alternativet URL.

3. Starta editering - öppna attributdatatabellen och skriv in på de poster under aktuell kolumn den sökväg som önskas till det pdf-dokument som du vill få upp (undvik långa sökvägar). Spara editering och avsluta.

4. Använd "Blixt-verktyget" som nu ska vara aktiverad som gul och klicka på objektet så öppnas det direkt. Se bild.

5. Går även att använda I-knappen (Information) - klicka på objektet och då öppnas en dialogruta och i denna finns länken. Den kan du också klicka på så öppnas pdf-dokumentet.