Senaste tips & trix

Skapa din egen geoportal för öppna data

Som del av ditt ArcGIS Online-abonnemang kan du använda ArcGIS Open Data för att dela dina tillförlitliga öppna data i realtid. Esri-driftade ArcGIS Open Data ger dig ett snabbt sätt att skapa webbplatser där användarna enkelt kan hitta och hämta dina öppna data i en rad olika öppna format.

ArcGIS Online

Kom igång med ArcGIS Online

I denna guide går vi igenom hur du aktiverar och startar ditt ArcGIS Online-abonnemang. Vi gör de viktigaste inställningarna, bjuder in några kollegor och gör dig redo för att börja arbetet. Guiden utgår från att du skapar ett testkonto från grunden. Har du fått en aktiveringslänk från Esri kan du använda de flesta stegen av denna guide ändå.

Skapa din första karta i ArcGIS Online

ArcGIS är en plattform för att skapa och presentera kartor och analysera data för att utforska och bättre förstå världen från lokal till global skala.
I denna guide går vi igenom hur du skapar din första karta i ArcGIS Online. Du kommer att välja en bakgrundskarta, söka efter material som andra skapar samt presentera ditt resultat som en presentation. Tanken är att du kan utgå från denna guide för att testa verktyget och för att sedan gå vidare på egen hand. En förutsättning för dessa övningar är att du har fått ett användarkonto av en administratör i din organisation.

Bädda in ett ArcGIS Online-galleri på en webbsida

Ni har satt ihop ett galleri av er organisations officiella kartor på ArcGIS Online och nu vill ni dela dem publikt. Det går naturligtvis att presentera dem på er ArcGIS online-hemsida men ett alternativ är att bädda in dem på er organisations hemsida, blogg eller annan webbsida.

Vad är ArcGIS.com

ArcGIS.com är en webbplats Esri Inc tillhandahåller där du kostnadsfritt kan arbeta med kartor och geografisk information.

Skapa din första kartberättelse

I denna guide går vi igenom hur du gör din första kartberättelse, en Story Map Tour. Du kommer att få lära dig hur man geotaggar foton, laddar upp bilderna till en fotodelningstjänst och sedan arrangerar bilderna i en kartberättelse så att du kan förmedla din historia.

Licensiering

ArcGIS for desktop

Snabba upp kartuppritningen med Baskartlager

Mycket och detaljerad data i ArcMap sänker prestandan och det kan upplevas långsamt att panorera och zooma. En nyhet som kom i ArcMap 10 är Baskartlager (Basemap layer).
Baskartlager kan liknas med ett grupplager men har en del andra egenskaper. Med hjälp av en ny grafikmotor och den nya grupperingen av data kan man nu snabba upp uppritningshastigheten markant.

Snabbare baskartor i ArcMap

De baskartor som finns tillgängliga i ArcMap kan av olika anledningar vara långsamma vid till exempel zoomning.

Denna pdf innehåller några saker som är viktiga att tänka på, och ta hänsyn till, om du upplever att baskartorna är långsamma att ladda.

Mosaikdataset

En av de riktigt stora nyheter och förbättringarna från version 10 är det som gjorts med mosaik-dataset. Mosaik-datasetet är en ny rasterdata-modell för geodatabas, stöds för alla typer av geodatabaser: personlig, fil och ArcSDE.

Skapa Map Package

Map Packages (MPK filer) är ett nytt och smidigt sätt att dela med sig av kartdokument till andra användare. En MPK fil innehåller kartdokumentet (MXD filen) samt de lager den refererar till.

ArcGIS Appar

Övrigt

Publicera karta till ArcGIS online och Collector

Här visas steg för steg hur du publicerar en karta med tillhörande lager från ArcGIS Pro till ArcGIS Online för att användas i till exempel Collector.

Kom igång med Portal for ArcGIS

Portal för ArcGIS är en webbplats och förvar för GIS-innehåll. Använd portalen i ditt nätverk för att tillåta delning av kartor och program inom din organisation. På webbplatsen hittar du kartor och program som publiceras av din organisation, ett galleri med kartor och applikationer, en kraftfull sökmotor, kartvisare, grupper du kan gå med och skapa och en personlig arbetsyta för att lagra och organisera ditt innehåll.

Kom igång och arbeta med ArcGIS Pro

Har du tidigare jobbat i ArcMap så kan bekantskapen med ArcGIS Pro bli lite annorlunda. Det är två olika programvaror så det finns några viktiga skillnader som kan vara bra att känna till.
Här har vi sammanställt några begrepp och funktioner som finns i ArcGIS Pro. Under länkarna finns mera detaljerad information.

Kom igång med ArcGIS Pro

ArcGIS Pro är precis som ArcMap en Desktopprodukt och ingår i alla ArcGIS Desktoplicenser. Här finns detaljerad information om hur man kommer i gång.

ArcGIS-Prolicensiering

Här tar vi upp några vanliga frågor om Pro:
• Tillgång och åtkomst till ArcGIS pro
• Tilldela licenser rent praktiskt inom organisationen
• Användande av ArcGIS Pro

Genomtänkta data ger bättre prestanda i ArcPad

Upplever du att ArcPad går långsamt på din handdator? Detta kan bero på många olika saker. Den vanligaste orsaken är att man flyttar över alltför stora mängder data och förväntar sig samma prestanda av ArcPad på en handdator som ArcGIS på en stationär PC. Även om man idag kan lagra stora datamängder på minneskort så är det ArcPad och handdatorns processor som ska klara av att rita upp kartdatat.