Fler kuststädare med hjälp av karta

Med Strandstädarkartan blir det enklare för frivilliga att rensa kusten från skräp, till glädje för såväl kustkommunerna som besökare, djur och natur. Hela projektet bygger på crowdsourcing där frivilliga markerar sin insats på en digital karta.

Häst vid kusten
Här hör skräpet inte hemma! Foto: Jennie Lundqvist

En försiktig uppskattning är att strandstädarna längs Bohuskusten har samlat in 250 ton skräp under 2016. 

-Då har vi inte räknat med större skräp, som fiskelådor och dunkar, eller vasst material som glas, som vi inte lägger i strandstädarsäckarna, berättar Jessica Lundqvist som jobbar med projektet Ren och attraktiv kust.

Samarbete mellan kommunerna

Alla kustkommuner i Bohuslän samarbetar i projektet, som går ut på att städa hela kusten från skräp. För att enklare få koll på var skräpet finns började man 2014 testa det man kallar Strandstädarkartan. Via den digitala kartan kan frivilliga markera var det finns skräp som behöver städas undan och meddelar då samtidigt kommunen, som åker och hämtar skräpet.

Frivilliga tycker att kartan visar hur enkelt det är att bidra, berättar Jessica. När de sett att man bara behöver markera med en flagga var man städat har fler valt att hjälpa till. 

-Vi får även statistik och kan visa hur mycket vi har städat undan. Kartan underlättar också för kommunerna över gränserna att samarbeta. Till exempel kan den som är närmast en markerad skräpsäck hämta upp den också, oavsett kommungräns. Kartan är ryggraden i projektet. Den ger oss översikten över kusten som vi behöver, säger Jessica.  

Flaggor i grönt, gult eller rött visar tydligt vad stränder städats eller inte.

Alla kan vara med

Tekniken bakom kartan bygger på det geografiska programmet ArcGIS Online tillsammans med ett digitalt formulär. Vem som helst kan sätta ut en flagga på kartan, bara man har en mobil, padda eller annan enhet med tillgång till internet. 

Säsongen 2017 blir tredje året projektet använder kartan och självklart är målsättningen att samla in ännu mer skräp i år. 

- Det vore fantastiskt om vi kunde samla in 400 ton skräp i år, säger Jessica.

Jessica Lundqvist
Jessica Lundqvist. Foto: Jennie Lundqvist


Snabba fakta

Teknik som används: ArcGIS Online med appen GeoForm.

Var kommer skräpet ifrån? Skräpet kommer ofta in från Nordsjön och Atlanten. En stor del kommer alltså från andra länder än Sverige men skräp kommer även inifrån landet. Sådant som dumpas i sjöar och vattendrag rinner ofta ut i havet och kommer till kusten till slut. Det är respektive kommun som ansvarar för städningen av sin kust, oavsett var skräpet kommer ifrån.

Brett samarbete: 11 kommuner i Bohuslän samarbetar i projektet Ren och attraktiv kust. Förutom själva städinsatsen arbetar man med att sprida kunskap om problematiken med marint skräp och att påverka beslutsfattare nationellt och internationellt. Även EU-projektet Ren Kustlinje är en del av samarbetet.

Läs mer om Ren och attraktiv kust 

Forsta sidan

Publicerat ${RUN[DateRangeFormatter; ${date}; ${EndDate}; 'j F Y'; 'sv-SE']}

${ItemName}

${shortDescription}

${description}