Fler tycker till om stadsplan i Story Maps

  • Helsingborg stadsplan i StoryMaps

Det moderna GIS:et

Fler tycker till om stadsplan i Story Maps

Det började som ett test med gamla bilder över staden. Nu har Story Maps blivit ett vanligt kommunikationsverktyg inom Helsingborgs stad. Den populäraste berättelsekartan hittills är stadsplanen, och responsen från medborgare, politiker och kollegor är i stort sett bara positiv.

Att göra en Story Map är enkelt, blir snyggt, uppskattas av läsaren och sprids lätt vidare. Det anser i alla fall Åsa Bjäräng och Klara Århem på Helsingborgs stad.

Ett tydligt bevis är stadsplanen som man presenterar som en Story Map. Vid det här laget har kommunen gjort flera Story Maps och stadsplanen är den som är mest visad.

Fler synpunkter kommer in

– Att göra den digital har gett mycket positiv respons från alla håll i kommunen. Det har ökat spridningen av stadsplanen, mot tidigare när den var tryckt. Nu är den lättare att dela och man kan dessutom tycka till om förslag direkt i kartan, berättar Klara, som är GIS-ingenjör och en av flera som arbetat fram stadsplanen.

– Vi har fått många fler synpunkter från medborgare nu när vi har stadsplanen som en Story Map, säger Åsa, tillförordnad enhetschef inom IT och GIS.

Att använda en Story Map gör det alltså enklare för medborgare i en kommun att ta del av kommunens arbete och idéer, vilket förstås är mycket värt.

Det är inte bara GIS-avdelningen som bidrar

En annan fördel med Story Maps är att ingen programmering krävs. Och att många fler i en organisation därför kan skapa sina egna berättelsekartor.

– Våra webbredaktörer och andra kollegor kan skapa Story Maps när det passar dem, de behöver inte vänta på att vi på GIS-avdelningen kan prioritera det. På så vis kan de sprida anpassade kartor själva vilket underlättar för både dem och oss. Det går även smidigt att dela upp arbetet genom att vi på IT/GIS skapar själva kartberättelsemallen men att våra medarbetare fyller den med text- och bildinnehåll, berättar Klara.

Den allra första Story Map som gjordes inom kommunen är nu 1,5 år gammal och visar bilder över hur Helsingborg stad såg ut förr i tiden. Då var det mest som ett test för att känna efter hur tekniken fungerade och vad som gick att göra.

Mer än bara text, mer än bara en karta

Testet gick bra och idag är Story Maps vanlig förekommande inom kommunen.

– När man väl har gjort några Story Maps går det snabbt att göra nya eller uppdatera gamla, säger Klara.

– Den blir en trevlig presentation och läsaren tycker det är lätt att förstå. Det är inte bara text eller bara en karta rakt upp och ner. Resultatet blir bra. Det är verkligen användbart, säger Åsa.

Klaras bästa tips till den som vill börja med Story Maps – kommun eller annan verksamhet – är att tänka igenom hur man vill att det ska synas utåt och utnyttja möjligheten att kombinera olika typer av Story Maps för att få den som man vill.

Om skribenten: Pernilla Lindblom - Marknadskommunikatör

Kartor är snygga, informativa och kan ofta ge en oöverträffad översikt. Det var den kombinationen som tidigt lockade Pernilla Lindblom till kartans underbara värld. Kombinerat med den moderna tekniken som geografiska informationssystem erbjuder kan kartorna idag berätta så mycket mer och bli tillgänglig för fler, något hon gärna vill hjälpa fler att dra nytta av.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev