När man har stora arealer skog att förfoga över är teknik som underlättar beräkningar av skogliga detaljer, som trädhöjd eller potentiell virkesmängd, till stor hjälp. På Sveaskog har man precis börjat dra nytta av fördelarna som ArcGIS Survey123 erbjuder, som möjlighet till affärslogik och avancerade formulär.

I början av sommaren 2017 kom en ny version av ArcGIS Survey123 som föll Johan Ekenstedt väl i smaken. ”Grym” är det ord han väljer för att beskriva uppdateringen.

– Vi hade aldrig trott att det skulle gå att få det vi fick, säger han.

Johan arbetar som verksamhetsutvecklare på Svea skog, och har en bakgrund inom GIS. Han har själv i olika forum och sammanhang lobbat för en del av de förbättringar som realiserades i och med sommarens uppdatering.

Provpunkter i skogen

En av de stora förbättringarna handlar om att man kan ändra avgränsningar av uppmätt skog, i efterhand.

Inom den skogliga branschen behöver man göra olika slaga mätningar som kallas för provpunkter från olika ställen i skogen, som ett slags stickprover eller inventering. Det är görs för att ta reda på hur gamla olika bestånd i skogen är eller hur mycket virke som finns, till exempel.

Numer gör ArcGIS Survey123 beräkningar på det inmatade datat direkt i fält, även offline, samtidigt som varje individuellt mätvärde sparas. Och de sparade mätvärdena är en stor vinst, enligt Johan.

Möjlighet att ändra sig

– Eftersom varje provpunkt får en unik koordinat som inte slängs bort i beräkningskedjan så vet vi var mätningen gjorts. Det gör att man kan ändra avgränsningar och liknande senare om man behöver, utan att åka ut i skogen och göra en ny mätning.

Tidigare behövde varje enskild beräkning gå via en server och det gick inte att ändra sig när man väl skickat iväg resultatet till servern.

– Att kunna ha kvar originalmätningarna och deras position … Vi har drömt om det länge, säger Johan.

Bra arbete även offline

Att arbeta offline är för övrigt en av de stora nyttorna med ArcGIS-apparna som Johan lyfter. Han menar att det är lätt att hitta bra stöd som funkar online men att det är mycket svårare att hitta bra offlinestöd.

– Offlinestödet är ArcGIS-apparnas styrka! Dessutom har man multiplattformsstöd för apparna. Vi är inte beroende av att alla användare har en ipad. Har någon en Andoridmobil funkar det lika bra. Att man får det på köpet är jättebra.

Förenklar arbetet

En annan stor nytta med ArcGIS generellt att man kan utveckla saker på appar till en rimlig kostnad, menar han.

– Man kan konfigurera en webbapp på 15 minuter och fixa fram saker på en dags varsel. Vanligen får man krav som tagit lika lång tid att ta fram som det tar att skapa själva lösningen, och då talar vi en snabb ledtid på tre månader. Det är svårt att jobba effektivt då.

Nytt med Survey123

Det är fortfarande relativt nytt för Svea skog att jobba med Survey123. Det var i somras man började komma igång med appen, som komplement till det redan populära användandet av ArcGIS Collector*.

Med Survey 123 kan man till exempel bygga affärslogik och komplicerade formulär. ArcGIS Collector är å sin sida enormt kraftfull när man behöver mäta ut, visa eller hitta på en karta.

Organiskt när användandet ökar

Användandet av Survey123 är fortfarande i sin linda men nyttjandet av Collector är desto mer utbrett. Man ha använt appen sedan den kom för ungefär fyra år sedan även om det tog ett tag innan användningen spred sig brett i hela organisationen. För ungefär två år sedan ökade antalet användare stort.

– Användandet har framför allt växt organiskt utifrån att tekniken fyllt ett behov. Det vi gjort för att få fler att använda Collector är att erbjuda utbildningar.

Idag har man ungefär 270 användare och fler tillkommer hela tiden.

Enkelt att använda för alla

Johan berättar att när en användare sagt sig vara redo att testa Collector har man varit noga med att de fått en läsplatta där allt varit färdiginstallerat och klart, att man ska inte behöver installera eller ladda ner något.

– Även om det kanske inte är så svårt så ska det vara klart att börja använda direkt, betonar Johan och berättar vidare hur enkelt användargränssnittet i Collector är. Alla, verkligen alla, kan använda Collector.

Kanske har enkelheten till och med gått till överdrift när vissa användare kallar sin läsplatta för Collector?

– Användare kan säga att ”internet funkar inte på min Collector” när man egentligen menar att internet inte funkar på sin iPad, skrattar Johan.

* I november 2020 introducerades ArcGIS Field Maps vilken fullt ut ersätter ArcGIS Collector, ArcGIS Explorer och ArcGIS Tracker, samt erbjuder ytterligare funktionalitet. Läs mer i denna FAQ.