ArcGIS Pro är den kompetenta ersättaren till ArcMap. I en serie artiklar kommer vi nu lyfta våra egna experters favoritfunktioner och bästa tips med att byta över till ArcGIS Pro. Först ut är Christoph, som tipsar om tredimensionella värden.

Christoph Kircher arbetar som lösningsarkitekt inom tekniskt säljstöd och arbetar bland annat som taktisk rådgivare åt Uppsala kommun.

Vilken är din favoritfunktion i ArcGIS Pro?

– Min favoritfunktion är att man i Pro kan visualisera 2D-data i 3D, alltså även om man inte har data i 3D-format. Det går till och med att lägga på fasader!

Vad är fördelen med det här?

– Arbetet med att ta fram 3D-modeller går både snabbare och enklare. Det är nämligen alltid ett extraarbete att ta fram 3D-filer. En 3D-fil är också oftast tyngre på grund av den stora mängd data den innehåller. Nu när det går att visualisera i 3D utifrån lättare 2D-data kan man skippa själva steget med att skapa 3D-data, samtidigt som själva modelleringsprocessen går snabbare med de mindre 2D-filerna.

– Den stora nyttan kan man se hos kunder som behöver göra modeller av hur till exempel en stad kan komma att se ut, som kommuner. För att göra en sak som till exempel sikt- eller skugganalyser behövs 3D-modeller. En 3D-modell gör det också enklare för invånare att se hur staden kan förändras och det kan kommuner dra nytta av i kommunikation med medborgare, för att få in synpunkter och ha en dialog om stadsutvecklingen.