Bättre underhåll när vägtrummor inventeras med app

  • Trafikverket inventerar med hjälp av Collector for ArcGIS

Det moderna GIS:et

Bättre underhåll när vägtrummor inventeras med app

Vägtrummorna under de svenska vägarna är viktiga för dess kvalitet. Men var finns trummorna och vilket underhållsbehov har de? Det ska praktikanter och sommarjobbare hjälpa Trafikverket att ta reda på, tillsammans med den digitala kartappen Collector for ArcGIS.

Collector är ett enkelt verktyg för att markera och rapportera in olika data på en digital karta, direkt i mobil eller läsplatta.

– Vi har provat olika lösningar och tidigare utvecklade vi mycket inhouse. Nu köper vi så många färdiga lösningar vi kan. Vi har flera behov av att inventera saker i fält, inte bara vägtrummor utan även annat. Då är det bra att ha en generell tillämpning och inte behöva utveckla en för varje inventering. Vi hade redan ArcGIS inom Trafikverket och såg att Collector var en produkt som mycket väl kunde täcka kraven som inventeringsverktyg, berättar Johan Schärdin, som arbetar med tekniskt stöd och geodata.

Praktikanter rapporterar in

rafikverket har i omgångar gjort lokala inventeringar men det har skett på olika sätt och man därför inte har kunnat lagra och sammanställa informationen. Det är något man åtgärdar nu.

Till sin hjälp med inventeringen har Trafikverket projektanställda som med stöd av praktikanter, och under årets semestermånader även sommarjobbare, utbildas och utrustas med ArcGIS-appen Collector.

Projekt under flera år

De projektanställda och praktikanter som var först ut att utbildas i appen började den 1 maj 2017.

– Av det vi hört har Collector inte varit svårt att lära sig men man behöver ha handledare på plats som stöttar upp för att lära sig hur man ska tänka och bedöma de olika vägtrummorna. Det är inte trivialt att försöka få in den data och den mängden data som behövs med icke-experter, säger Johan.

Vägtrummor är de rör av olika form, storlek och material som går under våra vägar och framför allt ser till att hålla dem torra och körbara.

Trumman har störst behov

– Vägtrumman är de konstruktionsdelar som finns störst behov av att känna till status på. De plåttrummor som sattes in under 60- och 70-talet behöver till exempel bytas ut eftersom många nu börjar rosta sönder. Problemet är att vi inte vet vart de ligger. Vi behöver känna till var alla vägtrummor finns samt vilket skick de är i för att kunna utföra ett bra underhåll, berättar Håkan Nordlander.

Håkan är nationell samordnare vägkropp på Trafikverket. Vägkroppen är det som finns under asfalten som till exempel isolering, dränering och olika slags förstärkning. Och vägtrummor, förstås.

Höga krav på säkerheten

Förutom utmaningen att stötta den växande personalstyrkan har man brottats med att Trafikverket som myndighet har stora datatekniska säkerhetskrav på sig.

– Vi kan till exempel inte använda molntjänster inom datahantering. Vi är även beroende av att kunna köra offline eftersom det kan vara dålig täckning där man inventerar, utvecklar Ingemar Halvorsen. Han är delprojektledare inom stora anläggningsdata, ANDA, på Trafikverket.

Därför kör verket Collector på en portallösning, där de hanterar all data inom de egna brandväggarna.

Valet av Collector som inventeringsmetod kan bara klassas som lyckat hittills. Driftentreprenörer från flera håll har visat intresse för att också kunna genomföra sin del av det större inventeringsarbetet med hjälp av ArcGIS-appen.

Webbinar om fältarbete

Intresserad av att komma igång med smartare fältarbete och Collector? Se vårt webbinar.

Om skribenten: Pernilla Lindblom - Marknadskommunikatör

Kartor är snygga, informativa och kan ofta ge en oöverträffad översikt. Det var den kombinationen som tidigt lockade Pernilla Lindblom till kartans underbara värld. Kombinerat med den moderna tekniken som geografiska informationssystem erbjuder kan kartorna idag berätta så mycket mer och bli tillgänglig för fler, något hon gärna vill hjälpa fler att dra nytta av.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev