Upptäck nya Operations Dashboard for ArcGIS

  • Operations Dashboard

Det moderna GIS:et

Upptäck nya Operations Dashboard for ArcGIS

Nya Operations Dashboard for ArcGIS är en webbapp som snabbt och enkelt låter dig skapa visualiseringar och lättillgänglig information av all data du har tillgång till.

När vi alla förväntas leverera mer och mer på mindre tid och med mindre resurser blir en stor utmaning att skapa lättillgänglig information av all det data vi har tillgång till. Den goda nyheten är ju att tekniken faktiskt kan hjälpa oss att göra detta. En av våra appar som är framtagen för just det ändamålet har nu blivit mycket bättre och dessutom ännu enklare att använda – Operations Dashboard for ArcGIS.

Operations Dashboard är numera en ren webbapp som snabbt och enkelt låter dig skapa en tilltalande visualisering av dina data så att du, dina kollegor eller beslutsfattare kan fatta bättre beslut. Genom att kombinera flera olika typer av datavisualiseringar med varandra i ett och samma fönster kan du enkelt övervaka status på resurser, se var de befinner sig eller få information om andra typer av händelser som påverkar din verksamhet.

Allting är fullt interaktivt och klarar självklart av att hantera uppdateringar i realtid.

Vad är skillnaden?

I och med 10.6 releasen så skapar du (och tittar på) en dashboard direkt i din webbläsare. Du behöver alltså inte ladda ner och installera programvara på din PC för att göra detta. Du hanterar alla dina olika dashboards via ett nytt användargränssnitt i din portal, det vill säga ArcGIS Online eller Portal for ArcGIS.

Den nya versionen av appen låter dig skapa mer interaktiva dashboards där användarna exempelvis kan filtrera och visualisera data ”on demand” vilket alltså innebär att alla element i din dashboard uppdateras baserat på till exempel urval, geografiskt utsnitt, eller genom att du anger en tidsperiod.

Nu finns dessutom stöd för flera av de nya innovationerna du hittar i övriga plattformen som till exempel etiketter, smart mapping, vector basemaps, strömmande lager, rendering av intensitetskartor (heat maps) och uttryck i Arcade. Hanteringen av diagram har byggts om fullständigt vilket innebär att du får tillgång till fler typer av diagram, nya möjligheter att kombinera olika typer av diagram och inte minst att du nu kan matcha färgerna i dina diagram med symbolerna på kartan.

Presenterar information med ett värde

En dashboard byggs nu alltså upp av ett antal så kallade element (i den gamla versionen motsvaras dessa av widgets). Dessa element är till exempel kartor, diagram, listor och olika typer av mätare som på ett attraktivt och lättfattligt sätt presenterar den information som faktiskt betyder något. Genom att kombinera dessa element på ett sätt som passar dig kan du snabbt skapa dig en överblick av den viktigaste informationen, den information som verkligen är avgörande för din verksamhet. Elementen har alla snygga default-utseenden men du har full frihet att anpassa dem så att deras utseende passar dig perfekt. Du kan anpassa typsnitt, färger, rikt textformat, ikoner och HTML-symboler samt format för datum och siffror.

Operations Dashboard, widget

Eftersom att Operations Dashboard är fullt integrerad mot övriga ArcGIS-plattformen, är det enklare än någonsin att direkt dra nytta av alla dina data och kartor när du skapar dina egna kraftfulla dashboards. Genom att arbeta direkt i webbläsaren blir det också enklare dela med dig av dem till dina kollegor, medborgare, kunder eller beslutsfattare.

Läs mer om Operations Dashboard for ArcGIS.

Om skribenten: John Smaaland - f.d. produktmarknadschef

John Smaaland har arbetat med GIS i närmare 15 år. Han drivs av sin passion för nya innovativa lösningar som är i framkant av GIS-utvecklingen. Det faktum att han aldrig blir fullärd inom området är en annan orsak till intresset – det finns alltid ny kunskap att hämta. John lämnade Esri Sverige för nya utmaningar i oktober 2018.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev