Använd egna bilder för stereokartering

  • Stereokartering i ArcGIS Pro

Teknik

Använd egna bilder för stereokartering

Visste du om att du kan arbeta med stereokartering i ArcGIS Pro? Sedan releasen av ArcGIS Pro 2.1 är det möjligt.

Använd satellitscener, flygfoton, enskilda bildpar eller varför inte dina egna bilder från en drönare – alla varianter kan användas som grund när du gör stereokartering direkt i ArcGIS Pro.

Tillägg gör det möjligt

Funktionen för stereokartering finns tillgänglig via tillägget Image Analyst som nu innehåller verktyg och en vy för stereokartering.

Stereovyn stöder multispektrala bilder, trebandsbilder och pankromatiska bilder och det finns även verktyg för bildförbättring, överlagring av GIS-data på stereobilderna, zoomning och panorering och mycket mer.

I karteringsarbetet arbetar du med en fotogrammetriskt korrekt 3D-pekare som mäter och ritar in objekt eller mark direkt in i geoobjektsklasserna.

Stereokartering

Få effekt med glasögon

Stereoeffekten i ArcGIS Pro fås med hjälp av antingen röd-blå anaglyfiska glasögon eller med aktiva 3D-glasögon.

För att du ska kunna använda aktiva 3D-glasögon med ArcGIS Pro behöver du en skärm med en uppdateringsfrekvens på minst 120 Hz och ett NVIDIA grafikkort med stereoskopisk funktion samt kompatibla glasögon.

Röd-blåa analglyfiska glasögon hittar du för en billig peng hos flertalet teknikkedjor!

Är du nyfiken på stereokartering i ArcGIS Pro kan du testa att genomföra en övning som du hittar här.

Om skribenten: John Smaaland - f.d. produktmarknadschef

John Smaaland har arbetat med GIS i närmare 15 år. Han drivs av sin passion för nya innovativa lösningar som är i framkant av GIS-utvecklingen. Det faktum att han aldrig blir fullärd inom området är en annan orsak till intresset – det finns alltid ny kunskap att hämta. John lämnade Esri Sverige för nya utmaningar i oktober 2018.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev