Trenden med en ny mörkare webbkartografi har på allvar gjort sitt intåg och Firefly, Nova och World Street Map (Night) är alla exempel på mörka bakgrundskartor du kan använda för att skapa dina egna webbkartor som lämpar sig i en dämpad belysning – eller för dig som helt enkelt vill skapa en ny annorlunda webbkartografi.

De lite mörkare, moderna webbkartorna som för tankarna till science-fiction och tv-serier blir alltså allt mer populära. Kanske inte så konstigt i en allt mer uppkopplad värld? Med förbättrade tekniska förutsättningar som exempelvis vektor-bakgrundskartor kan även du numera använda dig av den här nya digitala kartografin med dina egna data.

World Imagery (Firefly)

Firefly - bakgrundskarta i vektorgrafik

Min egen favorit i genren ”mörka science fictionkartor ” är World Imagery (Firefly) – en mörkare variant av Imagery Basemap.

Den här kartan är speciellt framtagen för den nya Firefly-symbologin, en typ av ”lysande” kartsymboler som numera ingår som standard i ArcGIS. Den här typen av lysande objekt är visuellt tilltalande och effekten blir något som verkligen drar in våra blickar till kartan.

Jag tycker också att dessa radiellt avtagande symboler visualiserar Waldo Toblers första lag om geografi:

Allting är relaterat till allt annat men näraliggande enheter är mer relaterade till varandra än till dem som ligger längre bort.

Vill du veta mer om den nya Firefly-symbologin och hur du kan använda det i dina egna webbkartor tycker jag du ska börja med att läsa kartografen John Nelsons blogginlägg här.

Två andra bra exempel på den här typen av webbkartor är som sagt Nova och World Street Map.

Nova

Nova - bakgrundskarta i vektorgrafik

Nova är en ny mörk vektor-bakgrundskarta med futuristisk symbologi. Färgskalan och typsnitten i den här kartan för tankarna till datorspelens eller filmens värld. Grafiken är något mer detaljerad i havsområden och lite mer begränsad och tillbakadragen på land.

Kartan har i likhet med firefly-symbologin lysande stjärnor som etikettpunkter för större städer och orter. Den här kartan har även strierade eller rutiga geometriska mönster för landskapsinformation vilket förhöjer känslan av en teknologisk framtidskarta.

World Street Map (Night)

Bakgrundskarta i vektorgrafik

World Street Map (Night) är också en vektor-bakgrundskarta, men som egentligen bara är en mörkare variant av vägkartan ”World Street Map”.

Det här är ett bra exempel på en av fördelarna med vektor-bakgrundskartor. Samma grunddata kan användas för att enkelt anpassa utseendet efter dina behov. Ska du exempelvis navigera nattetid vill du ju inte ha en för ljus kartografi, men du vill kanske inte nödvändigtvis skapa en helt ny karta från scratch bara för det. Ändra helt enkelt bara på symbologin i vektor-bakgrundskartan och vips har du en helt ny kartografi som passar dig bättre, men som alltså utgår från samma grunddata som dina andra kartor.

Vill du veta mer om hur du kan skapa egna vektor-bakgrundskartor? Se filmen från vår support här: