Nytt i Insights: länkanalyser och analyser som förutser

  • Länkanalys i Insights

Teknik

Nytt i Insights: länkanalyser och analyser som förutser

Den senaste upplagan av Insights for ArcGIS, version 2.3, har kommit. Här berättar vi om ett par av de viktigaste nyheterna. Fokus ligger självklart på analyser; länkade och prediktiva.

Länkanalyser

En av de stora nyheterna i Insights är länkanalyser. De gör det möjligt att etablera relationer och visualisera kopplingar mellan relaterade data. På så vis kan du få bättre grepp om hur personer, platser händelser och annan data hänger ihop.

Att kunna koppla samman data i tabeller och kartor kan vara användbart till exempel om du behöver svara på:

  • Hur fungerar kundsupporten? Vilka upptagningsområden gäller för en viss affär eller position?
  • Hur ser verksamhetens supply chain ut? Vilka delar används i den slutgiltiga produkten och var har godsen transporterats?

Regressionsanalyser

Regressionsanalyser är grunden för prediktiva analyser – alltså förutsägelser av framtiden utifrån befintliga data. Regressionsanalyser och -modeller två av de mest spridda statistiska metoderna och om du inte redan använder dem i dina analyser är det ett perfekt tillfälle att börja med det nu!

Regressionsmodeller som byggs i Insights kan återanvändas för att ta fram prognoser för framtiden utifrån din beroende variabel.

Exempel på när regressionsanalyser och -modeller är till nytta:

  • Skapa en modell för när infrastruktur behöver repareras och förutse sedan underhåll – och åtgärda – innan något går sönder.
  • Vilka faktorer bidrar till luftföroreningar? Hur mycket föroreningar beräknas det bli i framtiden?

Om skribenten: John Smaaland - f.d. produktmarknadschef

John Smaaland har arbetat med GIS i närmare 15 år. Han drivs av sin passion för nya innovativa lösningar som är i framkant av GIS-utvecklingen. Det faktum att han aldrig blir fullärd inom området är en annan orsak till intresset – det finns alltid ny kunskap att hämta. John lämnade Esri Sverige för nya utmaningar i oktober 2018.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev