GIS-filmer för en regnig dag

  • Gis filmer för en regnig dag

Det moderna GIS:et

GIS-filmer för en regnig dag

Är det så att du arbetar under sommaren och har det lite mindre hektiskt än vanligt? Eller är du ledig men regnet öser ner? En av sakerna som jag tycker är så roligt med GIS är att det alltid finns något nytt att lära sig. Det kommer hela tiden nyheter som gör att arbetsflödena ständigt förbättras, förenklas och förfinas. Därför tycker jag att du i sommar borde passa på att se några filmer om den mest spännande teknologiska innovationen inom GIS på länge, det vi kallar för GeoAI.

Gis filmer för en regnig dag

En av de sakerna som jag är övertygad om blir en av de mest disruptiva teknologiska innovationerna på länge är den allt bredare introduktionen av AI i GIS. Tillsammans är de här båda teknologierna en mycket stark kombination. Det här är något som avsevärt förbättrar möjligheterna att omvandla mycket stora datamängder till riktigt bra beslutsunderlag. Vi kallar det för GeoAI. I praktiken innebär det alltså att du kommer kunna fatta mycket vassare beslut. Framförallt om du behöver arbeta med Big Data. Läs gärna även min kollega Martins inlägg på ämnet.

Därför är GeoAI här för att stanna

Den stora anledningen till att AI och Machine learning inom GIS,  eller ”GeoAI”, är här för att stanna är den allt större utmaningen med Big Data. Det genereras helt enkelt allt större datamängder. Det som genererar dessa datamängder är vad vi kallar för the Internet of Things (IoT). Allt fler saker som byggnader, fordon, ställverk, lyktstolpar, olika typer av mätare som väderstationer och inte minst vardagliga saker som borrmaskiner, lampor med mera utrustas med olika typer av uppkopplade sensorer.

Dessa sensorer genererar data hela tiden, ofta i realtid. Det blir enorma mängder data. Alldeles för mycket för att en människa ska kunna hantera det. Men, även om en människa skulle göra det skulle analyserna snabbt bli daterade och irrelevanta. Det blir de på grund av att förutsättningar i miljön som temperaturväxlingar och mycket annat hela tiden påverkar övriga datamängder som alltså hela tiden själva uppdateras.

Det är därför vi behöver kunna ta våra datorer till hjälp och låta dem göra jobbet åt oss. AI och maskininlärning är lösningen som låter oss göra det. ArcGIS är en öppen plattform och därför kan vi dels använda oss av de inbyggda verktygen, men dessutom dra nytta av olika externa ramverk som till exempel ScikitLearn for Python. Dessa ramverk låter oss dra maximal nytta av den nya tekniken.

3 bra filmer som förklarar och visar exempel på GeoAI

Se gärna dessa tre filmer som alla visar olika exempel på GeoAI och hur tekniken kommer till nytta, de ger en bra bild om vad allt handlar om.

Artificial Intelligence and Machine Learning with ArcGIS

 

Navigate the world of ArcGIS, Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning (ML), and how ArcGIS supports integration with open frameworks to solve spatial problems.

Artificial Intelligence with Geo

Joseph Sirosh, Corporate Vice President in the Artificial Intelligence and Research group at Microsoft discusses how artificial intelligence combined with geospatial data is used to make better decisions.

ArcGIS and Microsoft AI: Scalable GeoAI in the Cloud

This video demonstrates how ArcGIS together with Microsoft AI help provide world class GeoAI capabilities. The session will include detailed technical demonstrations for Raster GeoAI, Vector GeoAI and Operational GeoAI.

AI på ArcGIS användardagar 2018

Självklart kommer vi berätta mer om, och framför allt visa exempel på GeoAI, under våra kostnadsfria användardagar på 8 olika orter i höst.

Anmäl dig här.

Kom ihåg, kunskap är faktiskt något du alltid har med dig.

Trevlig sommar!

GIS-filmer för en regnig dag - GeoAI

Om skribenten: John Smaaland - f.d. produktmarknadschef

John Smaaland har arbetat med GIS i närmare 15 år. Han drivs av sin passion för nya innovativa lösningar som är i framkant av GIS-utvecklingen. Det faktum att han aldrig blir fullärd inom området är en annan orsak till intresset – det finns alltid ny kunskap att hämta. John lämnade Esri Sverige för nya utmaningar i oktober 2018.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev