En miljon möjligheter på Esri User Conference

  • Geografisk analys på Esri UC 2018

Det moderna GIS:et

En miljon möjligheter på Esri User Conference

Alla som någon gång besökt User Conference, UC, i San Diego i USA vet att det finns mycket att välja på. Då kan det vara bra att lyssna till orden från en geografisk analytiker och fokusera på det som har ett värde för dig och det du vill uppnå.

För mig har det här varit mitt första besök till UC i San Diego. Från flera av mina kollegor som har varit här förut har jag tipsats om några saker som kommit till god nytta:

  • Välj ut 1–2 saker på förmiddagen och lika många på eftermiddagen att gå på, mer orkar du i alla fall inte ta in.
  • Om sessionen inte var vad du förväntade dig – lämna, det gör amerikanarna.
  • Det är stort. Allt är stort.

Så med de tipsen i ryggsäcken har jag försökt att suga in stämningen och inte mata dagarna proppfulla.

Lauren Bennet på Esri UC 2018

En av mina favoritsessioner var om visualisering av geografiska analyser, med bland andra Lauren Bennett. Inte bara hade hon ett intressant ämne, hon hade även en del sköna poänger kring de oändliga möjligheter som finns i ArcGIS-plattformen.

Vill vi verkligen nyttja alla möjligheter, i alla lägen?

En vanlig fråga hon får är om man kan ”placera ut en miljon prickar på kartan?”. Visst går det, men som Lauren säger:

– Varför skulle du vilja göra det? Med så många prickar på kartan kommer du garanterat inte kunna dra några slutsatser av din analys.

Vidare på temat att ”mer inte alltid är bättre” berörde hur resultatet av en analys bäst kommuniceras vidare och blir förstådd av andra.

– En beslutsfattare bryr sig inte om att se alla kategorier i en analys. Jag som analytiker gör det men som beslutsfattare vill man bara ha den övergripande bilden.

Alltså: gör inte allt bara för att du kan. Gör det som skapar värde. Det är ett bra tips i de flesta lägen inom geografisk analys.

Eller livet i stort.

Om skribenten: Pernilla Lindblom - Marknadskommunikatör

Pernilla Lindblom är nyfiken på hur geografisk information och analys kan hjälpa till att visualisera hårda fakta och siffror som bekräftar det magkänslan säger, eller visar insikter som inte fanns på kartan tidigare. Hon intresserar sig även för hur dagens möjligheter inom GIS kan hjälpa såväl experter som de som inte kan GIS alls till en effektivare arbetsvardag.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev