Att dela data och karta i ArcGIS Online är gjort i ett kick. Men någon gång är en första gång för alla så här får du en snabbgenomgång i hur du kan dela data och karta i ArcGIS Online.

Senast uppdaterat: 7 mars 2023

Beroende på till vilka du behöver sprida dina data och din karta, och hur du vill att de du sprider till ska kunna interagera med dina data och din karta finns några olika delningsalternativ i ArcGIS Online.

Fyra alternativ dela dina data

Det finns i huvudsak fyra alternativ via vilka du kan dela med dig av, eller publicera, dina data och din karta på:

1. Till dig själv (ägare). När du vill få ditt arbete i tillgängligt i ArcGIS Pro eller annan app. Bara du själv och GIS-administratören i organisationen har tillgång.

2. Till organisationen. Alla dina kollegor och övriga som jobbar i samma organisation får tillgång till det du delar.

3. Publikt till hela världen. Det vill säga ut på det vanliga internet. Perfekt när dina data och din karta behöver delas på organisationens officiella webbsida, till exempel.

Dessutom finns det fjärde alternativet:

4. Till en grupp. En grupp kan bestå av personer både inom och utanför den egna organisationen, så länge alla involverade har ett ArcGIS-konto. Grupper är utmärkt att använda för till exempel olika projekt där medlemmar finns utspridda.

Du kan läsa mer om att dela data och karta via ArcGIS Online här.

Dela data och karta i ArcGIS Online på fyra olika sätt

Så här ser dialogrutan ut när du väljer vilka du vill dela till.

Tre nivåer av interaktion

Oavsett vilka du väljer att dela dina data och din karta till kan du därutöver bestämma vad dessa ska kunna göra med materialet, det vill säga hur de ska kunna interagera med karta och data.

  1. Redigerbar. Andra kan: se karta och attributdata samt redigera data. Perfekt när du vill att andra, som kollegor eller allmänheten, ska bidra med data.
  2. Utforskande. Andra kan: se karta och attributdata. Perfekt när du vill ha full kontroll på ingående data men ändå behöver eller vill dela med dig av informationen.
  3. Visuell. Andra kan: se kartan. Perfekt när det är viktigt med en karta som ritas upp snabbt eller när de du delar med inte behöver eller ska komma åt datan bakom kartan

Kom igång att dela i fyra steg

1. Lägg till innehåll

Första steget för att du ska kunna dela data är att du har lagt till data i ArcGIS Online. Rätt självklart, eller hur? Lägg till data från din dator, från någon annanstans på webben eller skapa eget innehåll, såsom kartor, 3D-scener och appar, direkt i ArcGIS Online.

2. Beskriv innehållet

Allt innehåll i ArcGIS Online har sin egen sida där du fyller i så kallad objektsinformation om innehållet. Det hjälper andra att hitta ditt innehåll och förstå vad det är till för. Det här är även ett bra ställe för dig att berätta om det finns några krav på hur data och karta får eller inte får användas. Många hoppar över det här steget, men du vinner i längden på att göra ett bra jobb här.

3. Välj vilka du vill dela till

Nu är det dags att avgöra om du vill dela dina data med en eller flera grupper, hela världen, kollegorna i organisationen eller bara till dig själv.

Om du fyllde i objektsinformationen i förra steget är det bland annat här det kommer till nytta: Det blir helt enkelt enklare för andra att förstå dina data och använda dem korrekt. Det blir också enklare för dig själv om du behöver komma tillbaka vid ett senare tillfälle.

4. Välj vad andra ska kunna göra

Här i sista steget att det dags att välja på vilket sätt andra ska kunna interagera dina data och din karta i ArcGIS Online. Ska de kunna redigera data? Eller bara kunna titta på det?

Se mer om att dela data och karta i ArcGIS Online

I vår film som ger en introduktion till ArcGIS Online kan du bland annat se mer om delning av innehåll i webb-GIS:et:

Filmen ska starta en bit in och alltså inte från start, där det handlar om att dela data och karta i ArcGIS Online. Skrolla annars 4 minuter och 30 sekunder så kommer du rätt.