Tips för dig som vill komma igång med ArcGIS Pro

 • ArcGIS Pro mörk UI

Tips och tricks

Tips för dig som vill komma igång med ArcGIS Pro

På webben finns många kostnadsfria resurser för dig som vill börja komma igång med ArcGIS Pro. Det första jag skulle rekommendera är att gå till Esris ArcGIS Pro sidor och välja fliken ”Get Started”.

Där skulle jag vilja lyfta fram följande alternativ

 • About ArcGIS Pro – En översikt av terminologi och användargränssnitt.
 • For ArcMap Users – innehåller beskrivningar av hur du lägger till en mxd i ArcGIS Pro och andra arbetsflöden.
 • ArcGIS Pro quick-start tutorials – jag rekomenderar den som aldrig testat ArcGIS Pro att följa minst en av dessa. De flesta innehåller dessutom en film som summerar lektionen.
 • FAQ – ja precis som namnet antyder är det alltså svar på de vanligaste frågorna.

Det finns mer!

Men det finns så klart mycket mer än vad som listas ovan, ta dig tid att utforska innehållet utifrån dina egna behov. Utöver det som listas ovan finns många andra hjälpsamma resurser:

ArcGIS Pro Terminology Guide

Testa ArcGIS Pro

Avslutningsvis kanske följande kan hjälpa dig att ta beslutet att börja resan mot ArcGIS Pro redan idag:

 • Har du aktivt underhåll på din ArcMap licens så ingår ArcGIS Pro (ArcGIS Desktop innehåller alltså både ArcMap och ArcGIS Pro)
 • Du kan installera den senaste versionen av ArcGIS Pro bredvid ArcMap, alltså oavsett vilken version du har på ArcMap. Så, har du arbetsflöden där du är beroende av en äldre version av ArcMap på grund av kopplingar till legacy-system är detta inget hinder.
 • I och med version 2.2 finns i praktiken alla verktyg i ArcMap nu tillgängliga i ArcGIS Pro. Jo, det finns några undantag. Men i de flesta fall handlar det numera om föråldrade filformat och arbetsflöden som du inte har nytta av i ArcGIS Pro i alla fall. ArcGIS Pro innehåller dessutom många fler verktyg som inte finns i ArcMap.
 • Du kan läsa in en mxd-fil i ArcGIS Pro, men du kan inte göra tvärtom. En workaround är istället att dela med dig av ditt projekt i ArcGIS Pro som en webbkarta via ArcGIS Online. De som sitter kvar i ArcMap kan då ta hem såväl karta som data ifall de behöver.
 • Catalog View fönstret i ArcGIS Pro är mycket lik ArcCatalog. Du kan använda multipla instanser av ArcGIS Pro och genom att dra fönster och menyer till andra skärmar kan du även återskapa traditionella arbetsflöden i ArcCatalog.
 • Going Pro: ArcGIS Pro Essentials for ArcMap users är ett kostnadsfritt 1-timmes webbinar som ger dig en mycket bra översikt över ArcGIS Pro.

Going Pro Webbinar bild

Jag är helt säker på att i och med releasen av ArcGIS Pro 2.2 så kan du återskapa de flesta, om inte alla, dina arbetsflöden i ArcGIS Pro. Den enda skillnaden är att de blir bättre, enklare och snabbare. Jag rekommenderar starkt att du använder senaste versionen av ArcGIS Pro för att uppleva den bästa prestandan och funktionalitet.

Och, vill du veta var vi är på väg med ArcGIS Pro kan du även kolla in ArcGIS Pro Roadmap för det senaste om framtidens ArcGIS Pro!

Om skribenten: John Smaaland - f.d. produktmarknadschef

John Smaaland har arbetat med GIS i närmare 15 år. Han drivs av sin passion för nya innovativa lösningar som är i framkant av GIS-utvecklingen. Det faktum att han aldrig blir fullärd inom området är en annan orsak till intresset – det finns alltid ny kunskap att hämta. John lämnade Esri Sverige för nya utmaningar i oktober 2018.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev