Portal och appar i modernt GIS gör data tillgängligt för fler

  • ArcGIS portal

Det moderna GIS:et

Portal och appar i modernt GIS gör data tillgängligt för fler

Tänk dig att du som GIS-expert får sitta med de spännande, komplexa, intrikata GIS-frågor du faktiskt brinner för. Att du inte behöver hjälpa kollegan eller chefen – återigen – med den simplaste lilla kartfråga utan att de kan lösa det själv. Det är precis vad som är möjligt med en portallösning i ArcGIS.

ArcGIS-plattformen är tjänstebaserad vilket enkelt uttryckt innebär att den är byggd för att göra det så enkelt som möjligt för så många som möjligt att ta del av och skapa data där och när de behöver det. Med eller utan hjälp från en GIS-expert.

Kravet för att uppnå det här är en gemensam portal som kopplar samman all data. Kopior av samma data som finns på olika håll är bara negativt och innebär risker. En portallösning betyder att samma data bara finns på ett ställe vilket istället är positivt.

Portalen gör rätt data tillgänglig

Datan i portalen delas sedan vidare med alla som behöver tillgång till den.

Viktigast att förstå är att det handlar om att varje användare har tillgång till rätt data och kvalitetssäkrade data där och när han eller hon behöver det; inte att alla har tillgång till allt. Datan kan delas på flera sätt utifrån varje organisations unika struktur och krav på säkerhet.

Rätt data till rätt personer, inte allt till alla.

När tillgången till data är säkrad går det att dra nytta av nästa stora fördel i ArcGIS-plattformen: appar. I plattformen ingår en stor mängd appar som underlättar olika arbetsflöden och behov. Med apparna kan egentligen vem som helst skapa fler skapa GIS-lösningar som passar just deras behov. Och det helt utan programmering.

Via appen hämtar personen sedan in den data som behövs och utför sitt arbete mer effektivt. Utan att du som GIS-expert ens behövt bli inblandad.

Förändring skapar tid för avancerat GIS-arbete

Det är en stor omställning att gå från det traditionella sättet att jobba med GIS.

Många GIS-experter är oroliga över att den egna kompetensen inte längre behövs. Men det är precis tvärtom!

Det moderna GIS:et gör att du som expert faktiskt får mer tid att fokusera på ditt specialområde, inte mindre.

När den insikten väl sjunkit in börjar de allra flesta se fördelarna med ArcGIS-plattformen, dess appar och tillhörande oändliga möjligheter.

Kom igång med det moderna arbetssättet: ladda ner guide med 8 steg som stöttar förändringsarbetet

Om skribenten: John Smaaland - f.d. produktmarknadschef

John Smaaland har arbetat med GIS i närmare 15 år. Han drivs av sin passion för nya innovativa lösningar som är i framkant av GIS-utvecklingen. Det faktum att han aldrig blir fullärd inom området är en annan orsak till intresset – det finns alltid ny kunskap att hämta. John lämnade Esri Sverige för nya utmaningar i oktober 2018.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev