Ett nytt verktyg (i skrivande stund i beta) finns tillgänglig på ArcGIS for Developers: ArcGIS Vector Tile Style editor. Oavsett om du är utvecklare, designer eller arbetar med GIS så är det här ett verktyg som ger dig ett snabbt och enkelt sätt att skapa din egen anpassade bakgrundskarta på ArcGIS Online.

Gå till ArcGIS Vector Tile Style editor. Börja med att välja en existerande vektorbakgrundskarta (till exempel World Street Map eller Light Gray Canvas), sedan kan du anpassa färgerna på de olika lagren och etiketterna som du vill ha dem.

Du kan redigera allt från ytor till symboler, typsnitt, halos, mönster, transparens och i vilken skala olika saker visas.

När du är klar sparar du din karta som ett objekt i ArcGIS Online med ett unikt id. Kartvisaren (eller varför inte en egenutvecklad app?) kan sedan referera till detta id för att visa din karta.

Användargränssnitt vector tile style editor

Designverktygen

Redigeringsverktyget gör det enkelt att skapa de stilmallar du behöver. Du kan redigera flera lager på en gång eller var och en för sig. Några exempel på verktygen du har tillgängliga är:

  • Quick Edit – välj alla lager och sätt stilmallen på alla samtidigt
  • Edit by Color – välj och ändra en färg åt gången för ett eller flera lager
  • Edit Layer Styles – sök efter de lager du vill ändra stilen på
  • Layer Editor – klicka på kartan eller lagret i innehållsförteckningen för att redigera stilmallen på ett utvalt lager

Testa själv

För att komma igång med att skapa eller anpassa dina egna bakgrundskartor på ArcGIS Online, logga in på webbsidan ArcGIS for Developers (du använder samma inloggning som på ArcGIS Online). Klicka på knappen ”New Basemap Style” i menyn.

Knappen New Basemap Style

Vill du ha lite inspiration rekommenderar jag denna StoryMap som visar flera anpassade bakgrundskartor som skapats med hjälp av Vector Tile Style Editor.