Gångtidskartor – det är promenadversionen av körtidskartor. De visar var och hur långt du som går kan färdas under en viss tid. Med hjälp av ArcGIS Online kan du skapa en sådan karta i 3 enkla steg.

Hur långt bort hinner jag gå på 15 minuter egentligen?

Jag har nyligen börjat ta lunchpromenader. Lunchen är en timme hos oss. Så om jag äter i lugn och ro brukar jag ha den biten avklarad på 30 minuter. Detta innebär att jag kan gå en promenad ungefär 15 minuter bort från kontoret innan det är dags att vända och gå de kvarvarande 15 minuterna tillbaka.

Nu behöver jag väl i och för sig inte karta för att bara göra det, men efter att ha gjort samma runda några gånger började jag undra om jag inte kan variera mig och ändå veta vilka områden i närheten av kontoret jag kan nå under mina promenader.

Lösningen – en gångtidskarta!

Steg 1. Hitta startpunkten på kartan

 • Logga in på ArcGIS online och klicka på ”Karta” för att öppna kartvisaren.

Knappen Karta

Observera att du behöver ha rättigheten att publicera på ArcGIS Online för att kunna skapa gångtidskartor. Kan du inte det, ska du kontakta din administratör och be att få det. Alternativt kan du ladda hem en kostnadsfri utvärderingslicens.

 • I sökboxen knappar du in din adress och klickar på sök-knappen (eller väljer från listan av föreslagna adresser). Kartan visar dig en popup-ruta med ditt sökresultat.

Fältet Sök Adress

Hittat!

Steg 2. Lägg till platsen i ett lager med kartanteckningar.

 • I nedre delen av popup-rutan som dyker upp när du klickar på adressen, klicka på ”Lägg till i kartanteckningar”.

Lägg till kartanteckning

 • Ett lager med kartanteckningar har lagts till i  webbkartan, i det här fallet ett punktlager med en enda punkt. Din adress.

Kartanteckningar är inte ett särskilt bra namn för mitt lager tycker jag, så jag går in och ändrar det till något som blir tydligare.

 • Från innehållsförteckningen högerklickar jag på de tre punkterna under lagrets namn och väljer ”Byt namn” i menyn. Sedan döper jag lagret till ”Kontoret”.

Knappen byt namn

 • Jag byter sedan även symbol och etikett på min punkt genom att klicka på punkten i kartan och välja ”redigera” i popup-rutan som öppnas.

Klicka på redigera

 • I fönstret som öppnas döper jag först min punkt till ”Kontoret” i fältet ”Title”. Sedan byter jag symbol genom att klicka på knappen ”BYT SYMBOL”

Knappen byt symbolMeny för ny symbol

 • Här finns det väldigt många symboler att välja ifrån, men jag valde till slut en symbol jag tyckte passade bra. Jag valde kategorin ”Points of interest” och en symbol som jag tyckte liknade ett kontor.
 • Klicka ”OK” och sedan ”Stäng”.
 • Stäng av redigeringsläget genom att klicka på knappen ”Redigera” i övre menyn

stäng av redigeringsläge

Slutresultatet:

Ny symbol för kontoret

Tjusigt värre!

Steg 3. Skapa gångtidsområden

För att ha lite alternativ så beslöt jag mig för att göra 3 olika gångtidsanalyser, 10 minuter, 15 minuter och 20 minuter.

 • I innehållsförteckningen, klickar jag på knappen ”Utför analys” under mitt punktlager.

knappen utför analys

 • I menyn väljer jag ”Närhet” och sedan verktyget ”Skapa körtidsområden”

Skapa körtidsområden

 • Eftersom jag endast har ett lager i kartan har mitt punktlager valts automatiskt i fältet där jag väljer lager under steg 1. Har du fler lager i din karta bör du kontrollera att rätt lager är valt här.
 • Under steg 2 ”Mät” väljer jag Gångtid och skriver 10 15 20 (separerade med mellanslag) Sedan dubbelkollar jag att tiden är satt till minuter…
 • Under steg 3 ”Områden från olika punkter” låter jag de resulterande ytorna överlappa varandra.
 • Under steg 4 ”Resultatlagrets namn” anger jag ett namn för mitt nya lager. I mitt fall väljer jag ”Gångtid (min)” Jag väljer att även bocka ur ”Använd aktuell kartutbredning” eftersom jag inte vet riktigt hur långt områdena kommer sträcka sig.

Körtidsanalys inställningar

 • Sedan klickar jag på ”Kör Analys”, och när analysen är klar ser jag mitt resultat på kartan som ett nytt lager.

Resultat gångtidsområden

Jag beslöt mig för att byta symbol (eller färgramp rättare sagt) för mina gångtidsområden. Så det blir lite snyggt också.

 • På innehållsförteckningen markerar jag lagret med gångtidsområden och klickar på symbolknappen.

Knappen ändra symbol

 • Under ”Välj en ritstil” Där jag per automatik har ”Typer (unika symboler)” förvalt klickar jag på ”Alternativ”.

Menyn för ritstil

 • typer väljer jag Unika symboler”, klickar på alternativ och klickar på den tre-färgade ”Byt alla symboler-knappen”.

byt alla symboler

 • Välj sedan en färgramp som passar bra. I mitt fall valde jag en med blå/lila toner. Jag justerade även transparensen så jag ser bakgrundskartan ordentligt. Klicka ”OK”, sedan ”OK” igen, och till sist på ”Klar” i de öppna dialogfönsterna.
 • Öppna webbkartans teckenförklaring, då syns tydligt vilken tid som hör till vilken färg.

Gångtidskartan klar

Så där ja!

Nej, svårare än så var det inte att skapa en webbkarta som visar hur långt jag hinner gå på dessa tider. Eftersom denna webbkarta ligger på ArcGIS Online kan jag ha med mig den i mobilen när jag är ute och går.

Men stämmer den? Självklart beror slutresultatet på vilket vägnätsdata som finns att tillgå. En annan förutsättning är ju att min gånghastighet är 5 km/h. En sak jag noterade var att pendeltågsstationen Helenelund ligger strax inom 20 min polygonen. Det fick bli målet med lunchens promenad: Att se om det verkligen tar mellan 15 och 20 min att gå dit.

Sagt och gjort.

Jag använde en vanlig navigator-app för att kontrollera att jag höll 5 km/h och gick sedan till stationen.

Tiden?

Tiden var 16:03

Inte så pjåkigt utifrån förutsättningarna tycker jag!

Vill du lära dig mer om tekniken bakom detta kan du klicka på länkarna nedan.