En roddbåt och en GIS-app löste sedimenterat uppdrag

  • Damm vid Sandvik

Det moderna GIS:et

En roddbåt och en GIS-app löste sedimenterat uppdrag

Ibland uppstår de bästa lösningarna av en ren slump. Inte minst på lunchrasten. Precis så var det när Joakim på Sandvik råkade i dialog med en kollega med koll på GIS. För visst kunde GIS-kunniga Katarina sätta upp en Collectorapp som skulle lösa Joakims uppdrag att mäta sediment i en damm.

Det gick så enkelt! När vi hade gjort mätningen ute på dammen och var tillbaka på kontoret så fanns alla värden i datorn. Allt var redan klart, säger Joakim.

Joakim Dahlström

Joakim Dahlström arbetar som projektledare inom processmedia på Sandvik. Han hade fått i uppgift att mäta hur mycket sediment som behövde muddras bort från industriområdets drygt 200 000 kvadratmeter stora kyldamm.

Utan någon tydlig idé om hur det skulle gå till uppstod lösningen av en tillfällighet över en lunch.

GIS-ansvarig kom till hjälp

Joakim råkade i samtal med Katarina Johansson som kan GIS. De började prata om hans muddermätningsproblem. Kunde man använda mobil teknik på något vis? Jo, Katarina trodde nog att Collector kunde vara lösningen, och ja, den kunde vara klar redan till på torsdag.

– Jag satte upp webbtjänsten på eftermiddagen när jag ändå råkade ha en lucka i schemat. Joakim testade sedan utanför fönstret och det verkade funka som tänkt, berättar Katarina.

Hon är GIS-ansvarig på Sandvik med ansvar för Sandviks GIS-verksamhet. Collector for ArcGIS är en app som med fördel kan användas för att samla in data i fält med hjälp av en mobiltelefon eller surfplatta.

Skarpt läge för tekniken

Eftersom testet föll väl ut togs en mobiltelefon med Collector ut på skarpt uppdrag.

– Det gick väldigt smidigt att mäta med Collector. Vi gjorde cirka 100 mätpunkter. Med Collector i mobilen hade vi redan en karta med viss data, annars hade vi till exempel behövt mäta ut koordinater och lägga in. Det hade tagit lång tid utan Collector, säger Joakim.

Och det var så det gick till när Joakim med kollegor satt en förmiddag i en båt i industriområdets kyldamm. En mätte, en förde in datan och en rodde.

– Det såg nog ganska roligt ut, skrattar Joakim.

När kollegorna återvände till kontoret kunde de nöjda konstatera att mätvärden redan var uppdaterade mot kartan. Uppdrag slutfört.

Vill du veta mer? Se webbinar om datahantering i fält.

Om skribenten: Pernilla Lindblom - Marknadskommunikatör

Kartor är snygga, informativa och kan ofta ge en oöverträffad översikt. Det var den kombinationen som tidigt lockade Pernilla Lindblom till kartans underbara värld. Kombinerat med den moderna tekniken som geografiska informationssystem erbjuder kan kartorna idag berätta så mycket mer och bli tillgänglig för fler, något hon gärna vill hjälpa fler att dra nytta av.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev