Ny licensmodell – men inget förändras

  • Nya licenstyper i ArcGIS

Teknik

Ny licensmodell – men inget förändras

Från och med 5 december introducerar vi nya licensmodeller i ArcGIS Online. Det viktigaste du behöver veta är att det inte kommer innebära någon skillnad i funktionalitet eller pris för dig jämfört med idag.

Tiderna förändras, tekniken utvecklas och våra användares behov har skiftat i takt med det. Därför har det nu blivit dags att skruva på de befintliga användarlicenserna i ArcGIS och först ut är ArcGIS Online. Men du som användare kommer troligen inte märka av någon förändring alls när bytet sker.

I och med förändringen vill jag att du ska veta två saker:

  • Du kommer ha kvar exakt samma funktionalitet och behörighet som tidigare. Ingen skillnad.
  • Du behåller samma antal krediter och pris när förändringen slår igenom. Ingen skillnad.

Det du kanske kommer märka är att din licenstyp i ArcGIS Online kommer byta namn från och med den 5 december. Named User Level 1 blir Viewer och Named User Level 2 blir Creator. I övrigt behålls samma funktionalitet, samma behörighet, samma pris och samma antal krediter.

Det som ändå är nytt

Men någon förändring kommer ju ändå inträffa, såklart. Det som skiljer sig, förutom namnbytet, är att det tillkommer tre användarnivåer: Editor, Field Worker och GIS Professional.

Totalt blir det alltså fem licenstyper, så kallade User Types. De kommer först till ArcGIS Online och blir tillgängliga i ArcGIS Enterprise i mars.

Kortfattat kommer de fem typerna ha följande funktionalitet:

Användartyp Kan göra följande
1. Viewer ​(tidigare Named User Level 1)​ Kan titta på allt som skapats och delats av andra i ArcGIS-Online, inklusive data som är delat privat inom en organisation.​
2. Editor​ Kan titta på och editera data i de appar som ingår i grundpaketet i ArcGIS Online.​​
3. Field Worker Kan titta på och editera data i ArcGIS och i de appar som ingår i paketet med fältappar i ArcGIS Online.​
4. Creator ​(tidigare Named User Level 2)​​ Kan göra allt som Viewer, Editor och Field Worker kan, samt möjlighet att skapa, administrera och dela till webbappar på ArcGIS, Map Viewer, Scene Viewer, appar för kontor och appar för fält. ​
5. GIS Professional​ Kan göra allt som Viewer, Editor, Field Worker och Creator kan. En GIS Professional får även tillgång till ArcGIS Pro. ​Finns i tre nivåer: Basic, Standard och Advanced.

Därför byts licensmodellen ut

Så varför genomförs den här förändringen? Helt enkelt på grund av önskemål från väldigt många användare.

De två gamla användartyperna anses för trubbiga och passar inte in i hur man faktiskt arbetar. Den nya licensmodellen är skapad för att bättre passa våra användares behov och arbetsflöden.

Den nya modellen gör det också enklare att göra rätt typ av GIS-funktionalitet tillgänglig till fler i organisationen, och på så vis kan fler bidra till en effektivare verksamhet.

Om skribenten: Håkan Nordlund - Teknisk chef och partneransvarig

Håkan arbetar nära Esris produktutvecklingsteam i USA för att kunna bidra till och föra in den bästa GIS-tekniken till Sverige. Dessutom arbetar han med partners till Esri Sverige för att ge dem de rätta förutsättningarna att bygga fokuserade appar och lösningar ovanpå ArcGIS-plattformen.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev