Nya kartografiska möjligheter med Arcade

Tips och tricks

Nya kartografiska möjligheter med Arcade

Hur skapar du en webbkarta om lagret du använder saknar attributfältet du behöver? Svaret är Arcade! Arcade-uttryck låter dig skapa nya typer av webbkartor utan att behöva redigera datakällan.

De senaste decennierna har processen att skapa en karta i GIS sett ut mer eller mindre på samma sätt: Få tag på data och symbolsätt det, ofta med hjälp av ett attributfält. Var en gång så att om det lager du arbetade med saknade data eller ett fält du behövde så blev det stopp. Du behövde få tag på källdatat, lägga till nya fält och komplettera med det data du behövde och sedan göra de beräkningar du behövde. Alternativet var att ta hjälp av en utvecklare som kunde koda det du behövde. Eller be den som en gång skapat datat att lägga till ett fält med den information du behövde. Eller att du själv gjorde en kopia och sedan skapade fältet du behövde.

Det finns ett bättre sätt

På ArcGIS Online finns nämligen stöd för Arcade-uttryck. Dessa låter dig skapa kartor med hjälp av enkla beräkningar, funktioner, datakonverteringar och helt nya representationer av dina data.

Eftersom Arcade-uttryck beräknas ”on-the-fly” behöver du inte lägga till ett fält eller utföra permanenta beräkningar i fälten. Detta gör det mycket enklare att dra nytta av all data som finns tillgänglig på nätet.

Ett exempel på hur detta kan användas är ifall jag har ett dataset om försäljning av en viss vara på ArcGIS Online. Om jag vill skapa en karta som visar försäljningen mot budget i datat men lagret saknar ett fält med just den informationen kan jag använda ett enkelt uttryck som beräknar detta direkt i lagrets symbolinställningar med hjälp av lagrets attribut. Det tar bara några sekunder och jag har inte förändrat eller uppdaterat informationen i lagret, och kan omgående skapa en ny karta.

För att använda uttryck i ArcGIS Online gå till lagrets inställningar för symboler. I listan för attribut, scrolla ner till slutet och välj ”nytt uttryck” för att börja definiera ett nytt uttryck som dina data kommer visualiseras med.

I mitt fall väljer jag fältet ”omsättning”, klickar på minustecken och sedan på ”kapacitet”

I den resulterande visualiseringen av  min beräkning ser jag att det är stor skillnad på östra och västra mälardalen.

Jag har alltså symbolsatt mitt data utifrån en beräkning och ett attribut som alltså inte finns i attributtabellen. Det finns ingen permanent beräkning gjord datat.

Sådana här enkla uttryck kan användas i många olika typer av kartor, till exempel om du vill visa procent men endast har absoluta värden, eller summeringar av olika fält, eller bara helt vanliga beräkningar i ditt data.

Logiken och funktionerna i Arcade är väldigt kraftfulla, du kan skapa variabler, använda ”IF” uttryck, ekvationer och mycket mer. Är du van vid att arbeta med olika uttryck eller formler i Excel kommer du älska Arcade!

Arcade för visualisering

Uttrycken i Arcade kan även användas för att bestämma visuella variabler på kartan som till exempel transparans och riktning på symboler. Följande karta använder ett uttryck för att rotera symboler för att visa på på ökande och minskande momsinkomster i olika städer i Texas, USA.

Kolla även gärna in detta exempelgalleri för ytterligare exempel på vad som går att göra med Arcade.

Vill du läsa mer om Arcade, hittar du all information här.

Om skribenten: Erik Lassyms - Teknisk rådgivare

Erik Lassyms har ett stort intresse för ny teknik och hur den kan skapa nytta i olika verksamheter. Han möter kunder och deras utmaningar på en mängd nivåer och hjälper till med såväl installationer som utbildningar. ArcGIS Enterprise och appar är de GIS-produkter han främst jobbar med.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev