Nya Collector för iOS – och vad Androidanvändare har att se fram emot

  • Nytt i Collector for ArcGIS

Teknik

Nya Collector för iOS – och vad Androidanvändare har att se fram emot

Hett efterlängtad har nu nya Collector släppts för iOS. Den senaste versionen är så fundamentalt ombyggd och fylld med smart funktionalitet att den blir som en helt ny produkt – som du själv hämtar hem från App Store.

Version 18.1.0 av Collector har byggts om från grunden och skiljer sig i så många aspekter från det som varit att den tidigare versionen har döpts om till Collector Classic.

Nya Collector och Collector Classic kan installeras och köras på samma enhet, för att underlätta en stegvis övergång av arbetsprocesser från gammalt till nytt. Ladda ner Collector 18.1.0 från App Store för att kunna börja jobba i den.

En ny Collector för Android kommer senare under året men här ser du vad du har att förvänta dig.

Nyheterna – den korta listan

Så vad är allt det nya? Skrolla vidare neråt om du vill läsa mer om varje punkt i detalj, här närmast kommer en komprimerad lista:

  • Bättre kartor – med bland annat stöd för vektor tiles, etiketter och avancerad symbologi.
  • Förbättrat användargränssnitt – gör det enklare och mer intuitivt att utföra vanliga och återkommande uppgifter och att använda GPS.
  • Smidigare arbetsflöden offline – skapa offlinekartor på kontoret, ladda ner till din enhet och synka automatiskt ändringar från kartan när du åter får uppkoppling.
  • Nya funktioner och verktyg – hitta objekt med ett nytt kompassverktyg, rapportera koordinater med den måttenhet som passar dig bäst, få körhänvisningar med din favoritapp för navigering, titta på dina lager med teckenförklaring och mycket mer.
  • Spara 3D – spara korrekta höjdvärden från GPS direkt och i rätt typ av geometri: punkt, linje eller polygon.

Den långa listan av förbättringar

Bättre kartor

Eftersom nya Collector nu har stöd för kartor i vektor tiles, både online och offline, kan du titta på detaljerad och kvalitativ kartografi som verkligen drar nytta av den höga pixeltätheten du har i din iPad Pro eller iPhone XR. Att ladda ner kartor i vektor tiles kommer dramatiskt minska utrymmet som offlineinnehåll behöver ta upp på din enhet.

Den rika symbologin och de smarta kartografiska egenskaper du använder för att visualisera geografisk information, ofta med ArcGIS Pro, kommer ser fantastisk ut i nya Collector. Nya Collector stödjer även etiketter, inklusive attribut som använder sig av Arcade.

Etiketter i Collector for ArcGIS

Nu finns etiketter i Collector for ArcGIS

Förbättrat användargränssnitt

Några av de viktigaste förbättringarna av användargränssnittet i nya Collector är:

  • Layout som bättre stöttar ditt arbetsflöde. Grundläggande verktyg som samla in är enklare att hitta.
  • Korsmarkeringar som hämtar in en exakt position gör det enklare att ange korrekt plats.
  • En ny design gör att du sömlöst kan svepa mellan det du vill se just nu: kartan, formuläret eller lite av varje. På så vis får du ut mer av skärmen på din iPad eller iPhone.
  • Smartare sätt att föra in data. Du kan till exempel fota med en knapptryckning, addera ytterligare media som video och ljud och skanna av en QR-kod eller streckkod. Dessutom finns stöd för Arcade-attribut, möjlighet att skapa obligatoriska fält och att använda ett ordentligt tangentbord för att editera numeriska värden.

Bättre layout i Collector for ArcGIS

Bättre layout

Hitta rätt plats med Collector for ArcGIS

Hitta rätt lättare

Svepande paneler i ArcGIS for Collector

Svepande paneler

Smartare sätt att lägga in data i Collector for ArcGIS

Smartare sätt att lägga in data

Smidigare arbetsflöden offline

Collector funkar överallt, närsomhelst. Ladda ner kartor till din enhet och synkronisera ändringar när du åter får uppkoppling.

Inom din ArcGIS-organisation kan du nu även planera med bättre framförhållning. Förbered de ytor som kommer vara offline, spara dem i ditt innehåll och dela dem med dina kollegor i fält. Ute på plats väljer man sedan de kartytor som behövs och laddar ner till sin enhet. Dessa förberedda kartor kan skapas med Manage Areas experience när kartan i är i offlineläge eller via ArcGIS API for Python.

Med Collector 18.1.0 kan du gå direkt till bokmärken, centrera aktuell placering med GPS, ladda ner flera kartytor offline från en webbkarta och döpa om de ytor du vill använda offline.

Kartyta för nedladdning i Collector for ArcGIS

Kartyta för nedladdning

Nya Collector stödjer sidladdade tilepaket, .tpk-filer via iTunes, såväl som sidladdade vektortilepaket, .vtpk-filer. På så vis kan du kopiera större bakgrundskartor med högre upplösning till din enhet än som varit möjligt tidigare.

Synkroniseringen har blivit bättre. Synkronisera ändringar automatiskt direkt från kartan och undersök avvikelser innan du synkar dem, eller lär dig mer om vilka egenskaper som inte lyckas synkronisera, via den nya panelen för synkronisering.

Panel för att synka i Collector for ArcGIS

Panel för att synka

Nya funktioner och verktyg

En av de nya verktygen i Collector är kompassen som du kan använda när du behöver lokalisera ett objekt med hjälp av riktning och avstånd.

Kompass i Collector for ArcGIS

Kompass

En annan nyhet är att du kan ställa in metersystemet för enheter och mått och sedan välja hur du vill visa avstånd, area och koordinater.

Sparar 3D

Samla in z-värden med GPS direkt i objektets geometri i Collector. Om geoidens undulationsvärde är tillgängligt, kommer Collector att beräkna och lagra den ortometriska höjden direkt. I framtida releaser kommer Collector stötta och omvandla vertikala transformationer också.

Slutet på listan

Så där, nu har vi kommit till botten på den långa listan. Jag hoppas att du har nytta av flera av de spännande nyheter som version 18.1.0 av Collector for ArcGIS bjuder på!

Om skribenten: Erik Lassyms - Teknisk rådgivare

Erik Lassyms har ett stort intresse för ny teknik och hur den kan skapa nytta i olika verksamheter. Han möter kunder och deras utmaningar på en mängd nivåer och hjälper till med såväl installationer som utbildningar. ArcGIS Enterprise och appar är de GIS-produkter han främst jobbar med.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev