Skapa snygg karta i gammal stil med hacure

Tips och tricks

Skapa snygg karta i gammal stil med hacure

En karta i hacurestil är kanske mer coolt än det är användbart idag men när du vill eller behöver skapa kartor med en äldre känsla är hacure ett riktigt bra alternativ. Här får du grunden som behövs för att komma igång.

Vad innebär hacure? Jo, hacure innebär att man längs linjer som betecknar höjdskillnader ritar ut korta streck i den riktning som är mest brant. Brantare sluttningar har tjockare och kortare streck medan mindre branta lutningar har tunnare och längre streck ritade längre ifrån varandra. Riktigt små lutningar är ofta inte utritade alls.

Kulörmässigt använder man sig av en eller ett par toner i svart eller brunt, gärna tecknat ovanpå ett färgat papper eller en färgad bakgrund.

Hacurestilen kan på ett utmärkt sätt illustrera kullar och berg, branta eller plana sluttningar och är dessutom rätt snygg. Ofta skapar hacure en nästan realistisk effekt som av en topografisk karta. Metoden funkar bra att använda vid snabba skisser i fält eller för att bara göra riktigt häftiga och snygga kartor med en gammaldags känsla.

Vill du också kunna skapa sådana här snygga kartor? Följ snabbguiden nedan för att ladda ner rätt förutsättningar.

Ladda ner hacurestilen

  1. Ladda ner den här stilen för ArcGIS Pro. Det är den du använder när du skapar hacurekartor. Den slutar med .stylx. Spara.
  2. I ditt projekt i ArcGIS Pro: Välj stylx-filen i din Styles-mapp i katalogen.
  3. Högerklicka och välj Add Style. Länka till stylx-filen du sparade. Nu är hacurestilen tillgänglig bland din andra symbologi. Beroende på vilka attribut du valde får till punkter, linjer eller polygoner.

Om skribenten: Erik Lassyms - Teknisk rådgivare

Erik Lassyms har ett stort intresse för ny teknik och hur den kan skapa nytta i olika verksamheter. Han möter kunder och deras utmaningar på en mängd nivåer och hjälper till med såväl installationer som utbildningar. ArcGIS Enterprise och appar är de GIS-produkter han främst jobbar med.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev