Roligare GIS-jobb med data tillgängligt för alla

  • GIS-data för alla

Det moderna GIS:et

Roligare GIS-jobb med data tillgängligt för alla

”Göra data tillgängligt för alla med hjälp av GIS? Nej, det är ingen bra idé.” Men tänk om data för alla innebär att det blir mer av det riktiga – det roligare – GIS:et för dig?

Vad händer egentligen om all data i organisationen skulle bli tillgänglig för alla? Jag menar, det finns ju fortfarande en hel del kollegor som knappt ens verkar kunna använda den mest simpla teknik.

Det borde faktiskt bara kunna gå åt skogen.

Det är i alla fall en vanlig inställning jag hör runt om i GIS-världen när det kommer till att släppa data lös i en organisation. Men – finns det trots allt några fördelar med att göra rätt data tillgängligt till fler? Inte all data, men rätt data.

Ingen vill ha allt men man vill ha det man behöver

För det är faktiskt vad det handlar om egentligen: Att göra rätt data tillgänglig till de som behöver det, när de behöver det. På ett sätt gemene man eller kvinna kan hantera själv.

Det har aldrig varit tal om att alla ska kunna ta del av allt. De flesta vill nog inte det heller, då skulle vi alla dränkas i dessa Big Data och Internet of Things-tider. Betänk om vi istället på ett genomtänkt sätt låser upp kvalitetssäkrad verksamhetsdata? Då finns faktiskt ingen reell risk att hamna i skogen.

(Om man nu inte ska ut i fält för en skoglig insats av något slag, förstås.)

Timmar frigörs för mer meningsfullt arbete

Tvärtom finns goda exempel på att en öppen inställning till hur och när data ska delas i en organisation, gör att fler kan göra mer men med samma resurser som redan finns.

Helsingborg stad till exempel gör data tillgängligt för medarbetare och medborgare tvärs igenom hela organisationen och staden.

Fundera på vad det skulle innebära för dig och din arbetsvardag om du inte behöver hantera de där små, simpla GIS-frågorna. Tänk om dina kollegor, utan någon speciell kunskap om GIS, kan göra sina egna kartutskrifter eller till och med använda kartan direkt i mobilen? Hur många timmar i veckan sparar du då?

Tid som du kan lägga på de verkligt roliga och utmanande GIS-frågorna.

Ladda ner rollmatris över hur du skapar värde med GIS i hela organisationen:

Om skribenten: Håkan Nordlund - Teknisk chef och partneransvarig

Håkan arbetar nära Esris produktutvecklingsteam i USA för att kunna bidra till och föra in den bästa GIS-tekniken till Sverige. Dessutom arbetar han med partners till Esri Sverige för att ge dem de rätta förutsättningarna att bygga fokuserade appar och lösningar ovanpå ArcGIS-plattformen.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev