Krediter i ArcGIS Online – så funkar det

  • Om krediter i ArcGIS Online

Teknik

Krediter i ArcGIS Online – så funkar det

Vi får lite då och då frågor om krediter från våra användare. Många gånger handlar det om en oro om att krediterna kommer ta slut eller att man helt enkelt inte förstått hur det funkar. Då kommer lugnande besked här.

Alla ni som är oroliga över att krediterna i ArcGIS Online kommer ta slut: med stor sannolikhet kommer de helt enkelt inte göra det. Esri i USA kollade nyligen över det globala användandet av krediter och kunde konstatera att tilldelade krediter räcker till utan problem för en majoritet av alla användare.

Om du ändå känner att du vill få bättre koll med hur det funkar med krediter så ska jag försöka förklara lite kort hur det funkar.

Vad är krediter till för?

Krediter används som ett slags betalningsmedel i ArcGIS Online när en användare behöver lagring, tillgång till vissa analystjänster eller behöver ta del av demografisk data till exempel. Kreditkostnaden för dessa olika saker kostar olika mycket, exakt hur mycket ser du i tabellen här.

Kostar allt på ArcGIS Online krediter?

Det mesta du behöver göra på ArcGIS Online kostar inga krediter alls. Följande är exempel på sådant som är helt gratis:

  • Åtkomst av data du har lagrat i appar i ArcGIS Online.
  • Användning av grundkartor och grunddata i ArcGIS Online (bakgrundskartor, Landsat-bilder, landskapslager, trafik i realtid och andra realtidsfeeds).
  • Exportera data som lagrats i ArcGIS Online.
  • Sökning av enstaka adresser eller platser.
  • Använda dina egna ArcGIS Enterprise-funktioner som värd för och för att publicera karttjänster.

Hur många krediter ingår i mitt abonnemang?

Antalet krediter varierar utifrån vilket abonnemang, eller användartyp, du har.

Idag finns fem användartyper i ArcGIS Online, varav fyra är typer som själva kan skapa och redigera data och därmed även har ett behov av krediter. De mest avancerade är Creator och GIS Professional som har 500 krediter vardera i sitt grundpaket. Field Worker och Editor innehåller 250 krediter.

Antalet krediter förnyas årligen och du kan alltid köpa till fler krediter.

Hur ser jag hur många krediter jag har kvar?

Du kan inte själv se hur många krediter du använt men din GIS-administratör kan hjälpa dig att se hur många krediter du har använt och på vad.

I den här supportfilmen visar vi hur administratörer gör för att ta reda på detta:

Vad gör jag om krediterna ändå tar slut?

Krediter kan alltid köpas till. Skulle du hamna i ett läge där dina krediter tar slut ska du i första hand ta kontakt med GIS-administratören i din organisation, och be att få köpa fler krediter. Vet du inte vem det är kan du kontakta supporten på Esri Sverige som hjälper dig vidare.

Jag hoppas det lugnat ner din eventuella oro kring krediter!

Om skribenten: Håkan Nordlund - Teknisk chef och partneransvarig

Håkan arbetar nära Esris produktutvecklingsteam i USA för att kunna bidra till och föra in den bästa GIS-tekniken till Sverige. Dessutom arbetar han med partners till Esri Sverige för att ge dem de rätta förutsättningarna att bygga fokuserade appar och lösningar ovanpå ArcGIS-plattformen.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev