Lite då och då hamnar man i områden som saknar nätverk, antingen oplanerat eller planerat. För dig som arbetar med till exempel datainsamling i fält finns då ett par smidiga lösningar som gör att arbetet kan fortsätta som vanligt.

Alla som någon gång behövt samla in eller redigera data ute i fält i mobilen eller surfplattan vet att det oväntat kan dyka upp tillfällen då nätverk saknas. Det är dock inget som innebär att fältarbetet behöver avbrytas.

För karta och data som finns i ArcGIS Online finns två bra lösningar.

När du oplanerat förlorar nätverket

Om du hamnar i läget att nätverk saknas laddar du helt enkelt ner det område du vill få tillgång till offline.

Det som händer i bakgrunden är att du skickar ett avgränsat område till servern och begär att få ett kartpaket för användning offline. Servern skapar det och laddar ner det till min enhet. Då kan du se det och även redigera data.

När du sedan är tillbaka i ett område med nätverk behöver du bara synkronisera de ändringar du gjort när du var offline, så kan alla andra se vad du arbetat med.

Det här är en bra lösning för användare som inte vet i vilka områden de kommer arbeta under dagen.

När du vet i förväg var nätverk saknas

I de fall du vet i förväg att användarna ute i fält kommer vara utan nätverk, och särskilt om det är en större grupp användare, finns en annan metod som passar bättre.

Det du gör är att du förbereder en eller flera kartpaket av de områden som arbeten offline ska utföras inom. Specificera bara området eller områdena som berörs och döp det.

Dessa paket går snabbt för tiotals, hundratals eller till och med tusentals användare att ladda ner när arbetet börjar.

Det kan vara smart att även ange hur ofta kartpaketet ska uppdateras med ny information från de som samlar in eller redigerar data i fält, till exempel efter eller inför varje arbetsdag.

Smart datainsamling kan fortsätta utan avbrott

Så oavsett om nätverket försvinner oväntat eller om det är välkänt sedan tidigare, finns alla möjligheter att fortsätta samla in data på ett smart sätt med appar i mobilen eller surfplattan, såsom apparna Collector eller Survey123, eller om du bygger en egen app i Web AppBuilder.

Se en kort demonstration av hur de båda alternativen funkar: