Bäst för deep learning – ArcGIS Pro eller ArcGIS Enterprise?

  • Deep learning inom ArcGIS

Teknik

Bäst för deep learning – ArcGIS Pro eller ArcGIS Enterprise?

Möjligheterna inom maskininlärning har bara ökat. Även om det länge funnits verktyg för detta inom ArcGIS har de på senare tid både blivit fler och mer inriktade mot deep learning. Det gör att du idag kan välja mellan olika metoder för deep learning utifrån vad som passar ditt arbetsflöde och din tillgång till ArcGIS.

Det ArcGIS fokuserar på idag kring maskininlärning är förbättringar kring identifiering av objekt, pixelklassificering och rasteranalys inom deep learning, som är den mer avancerade delen av maskininlärning.

Inom ArcGIS Pro kan du jobba med deep learning tack vare tillägget ArcGIS Image Analyst. Sitter du i ArcGIS Enterprise har du istället tillgång till ArcGIS Image Server. Så hur ska du välja? Här ger vi några bra resonemang som hjälper dig på vägen.

Då ska du använda ArcGIS Pro och ArcGIS Image Analyst

1. När du har ett litet dataset att processa

Många organisationer har relativt små geografiska områden att bevaka och som man hämtar data ifrån. De resurser som krävs för att hantera den datamängden är inte särskilt stor vilket innebär att ArcGIS Pro räcker till gott och väl.

2. När du vill kunna förhandsgranska resultat allt eftersom

I ArcGIS Pro kan du förhandsgranska resultaten allt eftersom du tränar din algoritm. Definiera omfattningen av databearbetningen och välj ut relativt små områden att processa, då krävs ingen överdrivet kraftfull hårdvara.

Då ska du använda ArcGIS Enterprise och ArcGIS Image Server

1. När du har stora datamängder att bearbeta

Själva identifikationen av objekt i en deep learning-process är automatiserad men tar ändå tid att slutföra. Enterprise är optimerad för att hantera stora dataset. Om du har ArcGIS Image Server med rasteranalys i bakgrunden, och en uppsättning servrar till ditt förfogande, är det den snabbaste och effektivaste metoden.

2. När du behöver resultat som enkelt kan delas med hela organisationen

Genom att använda Image Server för deep learning-processen genereras automatiskt resultat som kan delas direkt i verksamhetens Enterprise-lösning. Det gör det enkelt att dela med andra.

Tänk på det här innan du bestämmer dig

Som ytterligare hjälp får du den här tabellen som listar skillnaderna mellan att välja ArcGIS Pro eller ArcGIS Enterprise för deep learning-processen. Hoppas det underlättar ditt beslut!

ArcGIS Pro

ArcGIS Enterprise

Datamängd Bäst när du behöver bearbeta relativt små bildmängder Kan snabbt bearbeta stora mängder data
Tidsåtgång Bra för mindre jobb där det är mindre viktigt att bearbetningen sker snabbt Bra när det är viktigt att få resultat så snabbt som möjligt
Skalbarhet ArcGIS Pro är inte ett bra alternativ när du behöver möjlighet till skalbarhet Genom att lägga till fler servrar för bearbetningen är det inga problem att skala upp (eller ner) deep learning-processen i ArcGIS Enterprise
Dela resultatet Alla resultat skrivs enbart ut lokalt. För att dela vidare till andra behöver du göra en manuell insats Resultaten skrivs ut direkt till din Enterprise-portal och blir då enkla att dela och få tillgång till i hela organisationen
Hårdvara Funkar bäst med ett bra grafikkort Behöver flera servrar. Ett bra grafikkort är ett plus
Licensiering Kräver ArcGIS Pro 2.3 och tillägget ArcGIS Image Analyst Kräver ArcGIS Enterprise 10.7 med ArcGIS Image Server

Om skribenten: Erik Lassyms - Teknisk rådgivare

Erik Lassyms har ett stort intresse för ny teknik och hur den kan skapa nytta i olika verksamheter. Han möter kunder och deras utmaningar på en mängd nivåer och hjälper till med såväl installationer som utbildningar. ArcGIS Enterprise och appar är de GIS-produkter han främst jobbar med.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev