Under en tid har en helt ny version av StoryMaps utlovats. Nu har beta-versionen gått över i skarpt läge och nya StoryMaps är här!

Självklart kommer det äldre sättet att skapa StoryMaps finnas kvar under lång tid framöver, så du behöver inte vara orolig att dina redan skapade StoryMaps bara kommer försvinna.

Några av de förbättringarna med den nya typen av StoryMaps är:

1. Flexibel mall

En enda grundmall för alla typer av StoryMaps skapar ökad flexibilitet hela vägen. Du behöver inte längre välja en fast mall från start utan kan när som helst byta stil och förändra hur du visualiserar din berättelse eller berättar om ditt ämne.

2. Skräddarsy utseendet

En överskådlig sidopanel erbjuder möjligheter att ändra utseendet på din StoryMap med ett klick. Du kan välja mellan en uppsjö av olik layouter, skräddarsy accentfärger och lägga till en företagslogga för att skapa ett unikt utseende.

3. Skapa kartor utan att kunna GIS

Många användare av StoryMaps har ingen bakgrund inom GIS. För alla dessa finns nu Express Maps, som gör det enklare för fler att skapa kartor och lägg till intressanta platser, samt kompletterade med pilar, notiser, bilder och annan relevant information.

4. Sparas automatiskt, dela före publicering

Du behöver inte vara rädd att det arbete du lagt ner försvinner, kartan sparas löpande automatiskt. Om du vill kan du dela olika versioner för andra att kika på, men du behöver inte publicera något förrän du är nöjd med slutresultatet.

5. Ser snygg ut i mobilen

En bra StoryMap behöver fungera bra i mobilen. I nya StoryMaps har mycket energi lagts ner på att appen ska kunna läsas alldeles utmärkt i mobil och surfplatta, och fortfarande även i datorn.

Snabb och enkel process

Så här enkelt är det att skapa en StoryMap från grunden:

Skapa en StoryMap idag