Nyheter i ArcGIS Online juni 2019

Teknik

Nyheter i ArcGIS Online juni 2019

ArcGIS Online har i denna releasen fått flera nya användbara funktioner och förbättringar. Som GIS-användare kan man numera snabbare komma igång med appar, lättare hantera användare i sin organisation samt presentera analyser tydligare. Nedan följer ett urval av nyheterna i junireleasen av ArcGIS Online.

Kartor och visualisering

En stor nyhet i den här releasen är att vektorbakgrundskartor numera är standard i ArcGIS Online. Det innebär att man i ArcGIS Online och ArcGIS Pro får tillgång till högupplösta vektorbakgrundskartor. Dessa kartor gör sig särskilt bra på en mobil eller på andra högupplösta skärmar. För att användare ska få tillgång till dessa kartor som standard behöver du som administratör göra en inställning i ArcGIS Online.

Administration av användare

När en administratör bjuder in nya användare till organisationens konto är det nu möjligt att bestämma vilka behörigheter användaren skall få i förväg. Detta görs genom att skapa mallar för användarprofiler. Detta kommer att underlätta administrationen av användare.  Det finns även nya funktioner för administratörer som skapar nya grupper. Det är numera möjligt att skydda medlemmarnas integritet i offentliga grupper genom att dölja listan över gruppmedlemmarna. Det kan exempelvis bli aktuellt om medborgare deltar i grupper eller där man av någon anledning inte vill visa listan med medlemmar.  Möjligheten att styra rättigheter har utökats. Numera kan utvalda administrativa rättigheter tilldelas organisationsmedlemmar som inte är administratörer.

Konfigurerbara appar

I den här releasen lanseras en ny webapp för kunna presentera bilder (attachments) insamlade från fältappar såsom Collector, Quick Capture och Survey123. Appen kan vara användbar vid exempelvis crowdsource-insamling från allmänheten där man vill presentera resultatet på ett enkelt sätt.

Genom att använda den nya appen Zoner  kan användaren mer strukturerat arbeta sig igenom ett specifikt område man undersöker. Det kan handla om att strukturerat undersöka kvalitén på vatten i ett område. Zonmallen hjälper då till att strukturera arbetet så att samtliga zoner i områden undersöks.

Som vanligt fungerar dessa nya webbappar lika bra på en mobil, surfplatta som på datorn.

ArcGIS Living Atlas

ArcGIS Living Atlas är världens främsta samling av uppdaterad global geografisk information såsom flyg- och satellitbilder. Nu har World Imagery-lagret uppdateras med den senaste DigitalGlobe EarthWatch Vivid. Detta innebär även tillgång till förbättrad höjdinformation för en bättre kartupplevelse.

 Bakgrundskartor i vektor

Bakgrundskartan Navigation mörkerläge är utformat för att komplettera befintliga navigeringskartor. Navigeringskartan i mörkerläge är perfekt att använda på mobila enheter i svagt ljus eller under natten.

Flera ytterligare bakgrundskartor har uppdaterats till denna uppdatering.

Insights for ArcGIS

Genom Insight for ArcGIS kan en analytiker dela sitt resultat enkelt med medarbetare. En spännande nyhet i den här releasen är att man kan placera pajdiagram och stapeldiagram direkt på kartor för bättre visualisering av sitt data.

Om skribenten: Theres Eldin - Product Marketing Manager

Theres Dahl Eldin tycker det är viktigt att kommunicera den fantastiska nyttan med GIS. Därför vill hon förmedla verksamhets- och affärsnytta, samt hur den geografiska dimensionen kan stödja och optimera alla typer av verksamheter för smartare beslutsfattande.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev