ArcGIS Indoors är en app som gör det möjligt att navigera, platsbestämma och följa personer, resurser och tillgångar även inomhus. Det är egenskaper som gjorde appen till en snackis under världens största GIS-konferens.

Under juli genomfördes i vanlig ordning Esri User Conference i San Diego, Kalifornien – världens största GIS-event som årligen drar runt 18 000 besökare. Konferensen är också det tillfälle under året då flest nyheter inom ArcGIS presenteras.

En av mina favoriter från konferensen, och också en av dess största samtalsämnen, var ArcGIS Indoors.

Inomhus inte längre en begränsning

Det häftiga med Indoors rent tekniskt är att appen för första gången gör det möjligt att rutta, hitta och följa platser, personer och tillgångar även inomhus. GPS funkar ju, som bekant, inte. Därför använder Indoors annan teknik för att kunna följa var saker sker även mellan väggar, golv och tak.

Rent konkret gör Indoors det möjligt att hålla reda på:

  • Var personal och människor befinner sig i realtid, vid givna tillfällen eller så ofta som är nödvändigt.
  • Var tillgångar, verktyg, rum och annat är placerat inom byggnader eller hela byggnadskomplex.
  • Var inspektioner och service skett eller behöver sker.
  • Var insatser först behöver sättas in, var närmsta räddningsutrustning eller andra resurser finns vid händelse av larm.

Verksamheter med stor nytta av ArcGIS Indoors

Det här gör Indoors till ett utmärkt verktyg för kontorskomplex, flygplatser, campus, nöjesparker, sjukhus, lager och andra som bedriver mycket verksamhet inomhus.

Det nya möjligheterna som öppnas upp för dessa verksamheter, och fler som jag inte ens tänkt på än, gör Indoors till en av mina stora favoriter inom ArcGIS just nu. Det ska bli riktigt spännande att se hur appen kan komma till nytta hos våra användare i Sverige.