Därför är en portal så bra för ditt GIS

  • GIS-portal

Det moderna GIS:et

Därför är en portal så bra för ditt GIS

Så fort snacket börjar handla om ett modernt GIS, ett tjänstebaserat GIS eller en komplett GIS-plattform kan du vara säker på att du snart även får höra begreppet portal. Men vad är det egentligen? Och stämmer det att det finns olika slags portaler?

Ja, det finns olika portaler. Inom ArcGIS kan vi lite förenklat säga att det finns en portal för dig som väljer att installera ditt GIS lokalt, då installerar du ArcGIS Enterprise. Sedan finns en portal för dig som väljer att jobba direkt i molnet, vilket du då gör via ArcGIS Online.

Effektiviserar och säkrar upp

Att arbeta utifrån en portal betyder att samma data bara finns på ett ställe, vilket är positivt. Då minimerar du riskerna för dubbletter, felaktig eller utdaterad data och generellt ineffektivt arbete.

En portal blir på så vis samtidigt ett nav där all data och information i en verksamhet samlas.

Individuell styrning

Med en modern uppbyggnad av ArcGIS görs all denna information enkelt tillgänglig för alla som behöver den, där och när de behöver det. Därför att en annan fiffig sak med en modern ArcGIS-plattform och en tillhörande portallösning är att alla användares behörigheter kan styras utifrån individnivå.

Oavsett vem du eller dina kollegor är, kan du och de få tillgång till exakt den information som behövs. Varken mer eller mindre.

Om skribenten: Madelene Sonesson - GIS-konsult

Att det är något av ett hantverk att skapa kartor som visualiserar geografisk data på ett gynnsamt sätt för både karta och betraktare vet Madelene, som är extra förtjust i kartografi. Förutom att skapa snygga och talande kartor i ArcGIS Pro eller ArcGIS Online jobbar Madelene gärna med olika ArcGIS-appar, såsom Story Maps, Survey123 och Operations Dashboard.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev