Mer, snabbare, effektivare. Utvecklingen går knappast emot ett långsammare tempo. Men det håller inte på sikt att bara springa snabbare. Vi måste istället utnyttja tekniken smartare. Automatisering är ett sätt att dra nytta av den pågående digitaliseringen, på ett sätt som såväl underlättar som är roligt.

Varför ska du sitta och plotta ut, läsa igenom eller utföra andra otaliga små men frekvent återkommande uppgifter om det går att träna en modell och sedan få den att göra det åt dig?

Här har du allt att vinna på att dra nytta av automatisering, AI-tekniken och machine learning.

Särskilt som det går snabbare, är säkrare (ingen risk för att den mänskliga faktorer ska ställa till det, inte minst när fikarasten börjar locka…) och det låter dig ägna tid åt annat.

Ingen mänsklig faktor att frukta

Det är heller ingen risk att du kommer sitta sysslolös om du programmerar ditt GIS att utföra vissa repetitiva uppgifter. Snarare kommer fler – kollegor, samarbetspartners – vilja ha hjälp att göra motsvarande sak i sina processer, när de ser hur effektivt det är.

Din expertkunskap går inte till spillo.

Automatisering och olika nivåer av machine learning har länge varit en del av ArcGIS, men utvecklingen har inte stått stilla inom GIS heller.

Tillägg som lokaliserar geografiska data åt dig

Ett exempel på hur du kan jobba smartare med ArcGIS är tillägget LocateXT. Det söker igenom dina Worddokument, digitala anteckningsblock, mejlen, sociala medier och Powerpoint-presentationer i jakt på platser, adresser och koordinater. Det vill säga geografiska data som skulle kunna analyseras och ge värdefulla insikter.

Se mer om LocateXT här:

Här får du en snabb introduktion kring hur du kan använda tillägget LocateXT.

Tänk alla timmar du sparar på slippa läsa igenom alla dessa texter manuellt. Visst gör automatisering jobbet lite roligare?

Lästips