I den senaste versionen av ArcGIS Online finns många nya och användbara funktioner och förbättringar. Några av nyheterna är bland annat nya konfigurerbara appar, smartare ruttfunktionalitet och att du nu kan skapa tydligare analyser i ArcGIS Insights.

Nya och uppdaterade konfigurerbara appar

I den nya releasen har vi några nya spännande konfigurerbara appar. ”I närheten” (Nearby) är en ny app som hjälper användare att hitta intressanta platser nära en specifik adress där man dessutom får en vägbeskrivning till platsen. Appen fungerar bra för användning på både dator och mobil webbläsare.

I Attachment Viewer kan du addera ett nytt kartcentriskt tema där du exempelvis kan lägga in en PDF-bilaga till kartor och gömma objekt som saknar bilagor. I Media Map kan du använda ditt data för att skapa en interaktiv animering som förändras över tid för att exempelvis illustrera väderförändringar eller demografiska trender. I appen kan man även använda en ”svepfunktion” (swipe widget) för att visa kartor över tid, dvs före och efter kartor för en specifik händelse eller förändring.

Hantering av data

Med den nya funktionen ”Ersätta Datalager” (Replace Layer) kan vektorlagret i ArcGIS Online uppdateras under användande. Du kan enkelt byta ut innehållet i ett driftat vector tile lager, vilket innebär att du kan göra uppdateringar under pågående användning av tjänsten. Som resultat kan man låta användare fortsätta att köra befintliga appar som refererar till vektorlagret.

Arcade skript kan användas inom hela ArcGIS-plattformen, oavsett om man skriver enkla skript för att skapa anpassade tematiska kartor eller för att skapa anpassade etiketter. Några nya Arcade-funktioner som är tillgängliga är GroupBy, DistanceGeodetic, FeatureSetByRelationship och FeatureSetByPortalItem.

Kartor och visualisering

Map Viewer tillåter dig att skapa och interagera med onlinekartor, lägga till lager och skapa smarta kartor. Några nya symboler har lagts till för samhällssäkerhet i Map Viewer som du kan se nedan.

En riktigt spännande nyhet är att det kommer en ny version av Map Viewer. Nästa version av Map Viewer kommer att finnas tillgänglig som beta inom kort. Ta chansen att testa och ge feedback om design och funktionalitet till ArcGIS Online-teamet.

Med den här releasen av Scene Viewer inkluderas många användbara funktioner:

  • Du kan definierar zoomintervall i kartor med hjälp av synlighetsskalor. Användaren kan exempelvis växla mellan länder, städer och byggnader i olika zoomlägen.
  • Du kan ladda upp 3D-lager dubbelt så snabbt.
  • Du får en bättre upplevelse av din scene genom ny funktionalitet som återger ljus och skugga bättre.

Smartare rutter i analysverktyget

Spatial analys hjälper dig att se mönster och trender då resultatet summeras i kartor, tabeller och diagram. Spännande nyheter i den här releasen är nya ruttfunktioner för hur man smartast tar sig från A till B.  ”Skapa körtidsområden” (Create Drive-Time Areas) hjälper dig att förstå vilka områden som du kan nå inom en viss körtid, köravstånd eller gångavstånd. Du kan även analysera köravstånd bättre genom att välja om du vill inkludera eller exkludera tillgängliga gator i din körtidszon.

”Koppla startplatser till destinationer” (Connect Origins to Destinations) innehåller nya funktioner för att mäta avstånd från en startpunkt till en slutpunkt. Verktyget kan mäta avståndet baserat på hur man transporterar sig, t.ex. om man promenerar eller kör bil samt hur lång tid det tar att transportera sig.

Med den här releasen har man uppdaterat funktioner i ”Koppla startplatser till destinationer” (Connect Origins to Destinations) för att skapa flera anslutningar. ”Ruttform” (Route Shape) kan användas när man valt hur man skall transportera sig från sin destination till sin slutdestination. ”Följ gatorna” (Follow streets)  skapar en form baserat på det underliggande gatunätverket och är bäst när du vill skapa rutter mellan start- och slutdestinationen. ”Rak linje” (Straight line), skapar linjer som förbinder start/ursprungsdestinationen och fungerar bra när du vill skapa spindeldiagram eller önskvärda linjer för att till exempel visa vilka butiker kunder besöker.

Appar för fältarbete

ArcGIS QuickCapture är ett verktyg för att snabbt samla fältobservationer. Mobilappen innehåller nya funktioner för att effektivisera datainsamling med konfigurerbara offline-baskartor, exklusiva grupper och många andra viktiga funktioner. Den senaste 1.2-versionen är nu tillgänglig i Apple– och Google Play-appbutikerna. Du kan också ladda ner en ny Windows-version.

Survey123 for ArcGIS är ett enkelt och intuitivt datainsamlingsverktyg som möjliggör delning och analys av undersökningar. Den här releasen innebär att du kan bygga undersökningar ovanpå befintliga polygonlager och utnyttja smarta former för att uppdatera attribut och geometri.

ArcGIS Insights

ArcGIS Insights 3.4 är nu tillgängligt, med funktioner som är värdefulla för analys och möjligheter till bättre delning av informationsprodukter.

Några spännande nyheter i den här releasen är bland annat nya diagramtyper, förbättringar av analyser och datahantering.

  • Bättre visualisering av ditt data med stapeldiagram, kombinationsdiagram och det nya poängdiagrammet.
  • Bättre analysverktyg med regressionsanalys där du snabbt kan skapa en uppfattning om hur pålitlig modellen är.
  • Enklare att spara data från olika källor i din arbetsbok för att undvika begränsningar i datahanteringen.

För dem som behöver arbeta offline och ansluta till relationsdatabaser, är ett nytt Insights Desktop tillgängligt för allmän förhandsvisning.