Idag uppmärksammas geografi över hela världen, när GIS-dagen infaller. För trots att vi är omslutna av geografi är kännedomen om dess möjligheter fortfarande försvinnande liten. Det försöker dagens årligt återkommande initiativ ändra på.

Geografin ligger bokstavligt talat för våra fötter. Ändå drar allt för få nytta av den enorma potential som står till buds. Varför är det så? Antagligen av samma orsak som fött fram ordspråket att vi ”inte ser skogen för alla träd”.

Det finns en plats för nästan all data

Geografi finns helt enkelt överallt. Var vi än sitter, står, går eller reser.

Samma sak är det med data. Nästan all affärsdata, vanligen säger man 80 procent, kan kopplas till en plats. En geografisk plats, alltså.

Jag, mina kollegor och inte minst våra kunder beskriver på olika sätt, både på den här bloggen, på bloggen Datadrivna insikter och i filmer, vilket värde all denna data kan bidra med när det puttas in i ett GIS.

GIS-dagen firas över hela världen

En gång om året väljer organisationer runtom i hela världen att uppmärksamma kraften med geografi lite extra, när GIS-dagen infaller. I år är den dagen idag, den 13 november.

den här kartan (skrolla ner lite) kan du ta del av ett axplock av de aktiviteter som genomförs över jordklotet, för att få fler att lära sig se de nyttor som GIS hjälper till att locka fram ur data.

Som får fler att se det andra inte ser.

Glad GIS-dag!