En karta i ArcGIS kan visa nästan vad som helst

  • En karta i ArcGIS kan visar vad som sker var

Det moderna GIS:et

En karta i ArcGIS kan visa nästan vad som helst

Det är inte helt lätt i början att förstå vad man kan visa för data eller information på en karta. Än mindre förstå vad det ska vara bra för. Lugn. Jag tar dig igenom på en introducerande rundtur i ArcGIS interaktiva kartvärld.

Du kan visa nästan vad som helst på en karta i ArcGIS. Både saker som finns i verkligheten och sådant som bara finns i teorin.

Hus, bilar, avlopp och kraftledningar är exempel på saker som finns på riktigt och som du kan se med blotta ögat. Demografiska folkgrupper och olika sätt att klustra människor eller områden är istället teoretiska representationer av något som, trots allt, finns på riktigt. Någonstans.

Bråkdelar av en sekund räknas också

Även sådant som snabbt drar förbi kan visas på en karta, som hur skuggan faller på en plats under dagen eller över ett år, var blixten slog ner eller var strömmen slog ifrån i en kraftledning.

Huvudsaken är att det har skett någonstans.

Det är också fullt möjligt att visa sådant som har funnits på en plats men inte finns där längre: en olycka skedde i den korsningen även om de inblandade personerna nu har lämnat platsen. Själva platsen finns fortfarande kvar.

Nästan allt sker någonstans

Eller att visa på sådant som kan komma att ske: den korsningen har dålig sikt och risken för en ny olycka är stor.

Du inser nog snabbt att det finns många saker du kan ta reda på, planera för, förebygga och sätt att jobba smartare på när du vet var saker har skett, sker just nu eller sannolikt kommer att ske i framtiden.

För nästan allt som sker, sker på en plats.

Om skribenten: Pernilla Lindblom - Marknadskommunikatör

Kartor är snygga, informativa och kan ofta ge en oöverträffad översikt. Det var den kombinationen som tidigt lockade Pernilla Lindblom till kartans underbara värld. Kombinerat med den moderna tekniken som geografiska informationssystem erbjuder kan kartorna idag berätta så mycket mer och bli tillgänglig för fler, något hon gärna vill hjälpa fler att dra nytta av.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev