Vi har alla växt upp med kartor och har en grundläggande uppfattning om vad en karta är. I alla fall om vi tänker på klassiska papperskartor eller en Atlas. Fördelarna med en webbkarta är det ännu alltför få som har lika god koll på.

Vad är en karta? I första läget är det nog rätt självklart: En karta är en visuell representation av vår värld. Där man kan se var det finns land, hav, sjöar och berg. En Atlas. Men vad en karta kan vara idag är så mycket mer än den var för bara ett decennium sedan. Särskilt om vi tittar på digitala kartor, webbkartor.

Du väljer vad andra kan göra i din karta

En webbkarta är visserligen många gånger fortfarande en visuell representation av vår värld. Men genom att vara digital erbjuder den också möjligheter som utnyttjar den ständiga och snabba teknikutvecklingen.

En stor fördel med webbkartor är att de är enkla att dela med andra. De kan titta på kartan och interagera med den via sin mobil, surfplatta eller dator. Exakt vad de kan se och hur de kan använda kartan bestämmer alltid du som delar kartan.

Visuella resultat på karta med geografisk analys

Den data en webbkarta visualiserar är per definition digital. Det här digitala underlaget kan användas för att utföra så kallade geografiska analyser, alltså analyser där det finns en koppling till en faktiskt plats.

Geografiska analyser visualiserar resultatet av sin uträkning som punkter, symboler eller ytor på webbkartan. Det blir direkt och visuellt uppenbart var det till exempel finns mer och var det finns mindre av något.

Hotspot analys över Stockholm

Geografiska analyser kan ta många uttryck. Här ser vi en så kallad hotspotanalys. Den visar var en viss typ av data är mer, större eller fler och var samma data är färre, mindre eller lägre, i det här fallet kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Stockholm. Du ser snabbt att det är dyrare i de centrala delarna.

Presentera effektivt med en webbkarta

Du kan till och med se om det skett för en tid sedan men inte är aktuellt längre. Beroende på vilken typ av analys du gör och utifrån vilken slags data, förstås.

Vad som kan visas med en webbkarta är i det närmaste oändligt, det du ser ovan är bara ett exempel. Har du något du vill presentera är sannolikheten stor att en webbkarta kan vara det effektivaste sättet att göra det på.

Lästips!

Så funkar geografiska analyser – ladda ner guide