Om du kategoriserar dig som kartnörd – se hit. Upptäck gamla och ny favoriter när alla möjliga kartprojektioner i ArcGIS presenteras i en StoryMap.

Ibland kommer julen tidigt. Som häromdagen, då jag hittade en fantastisk StoryMap som listar hela 68(!) kartprojektioner som är tillgängliga just nu i ArcGIS. Snacka om julbord!

I några blogginlägg framöver kommer jag välja ut ett antal personliga favoriter, såväl funktionella projektioner som sådana som är mer vackra än praktiska. Den första kartprojektion jag väljer att lyfta är Bonne.

Hänförande med projektioner

Bonne är en ytriktig projektion med formen av ett hjärta och det är just därför jag har valt den. Bonne har alltid haft en plats nära mitt hjärta (jag är väl medveten om den ordvitsen) men det har inte alltid berott på dess fina form.

När jag först började studera geografi blev jag förvånansvärt hänförd av hur mycket en projektion påverkar kartkonsumentens upplevelse av kartan. Vid den tiden var jag ännu inte insatt i hur mycket en projektion påverkar resultatet av en spatial analys, vilket kanske idag är en högre prioritet när jag väljer projektion.

Nej, då för ett antal år sedan, slog det mig att världens länder inte alls är så stora som de verkar, eller så små för den delen.

Varken så stort eller litet som det verkade

Jag var van vid att spendera timmar med näsan i världsatlasen för att befästa utantillkunskaper om världens alla länder, huvudstäder och floder.

Det var inte förrän min universitetslektor talade om ytriktiga projektioner som det slog mig att Grönland inte alls är så stort som det verkar. Sverige är hälften så stort som Tchad i Centralafrika, inte dubbelt så stort som det såg ut att vara i min världsatlas.

Och här någonstans utvecklades mitt generella geografiintresse till det specifika kartintresse det är idag.

Kurstips: Basics of Map Projections (3 h)