Ett överflöd av teknikuppdateringar, men framför allt efterlängtade förbättringar för några av våra populäraste produkter – Collector och StoryMaps – visar både vad som skett under året och att vi har mer att se fram emot.

Vilket fantastiskt GIS-år det har varit! Under året har vi fått ta del av fler produktnyheter än någonsin och jag tycker det är så spännande med all utveckling som sker inom ArcGIS.

Men viktigare än ny, häftig teknik är bra teknik som är av värde för alla er som ska använda den. Att den underlättar och funkar som den ska.

Makeover av Collector

Vi vet att fältarbete är ett viktigt arbetsområde för många och när en av våra absolut populäraste fältappar – Collector for ArcGIS – fick en total ansiktslyftning tidigare i år i iOS var det en nyhet som uppmärksammades av många. I skrivande stund ser jag fram emot att motsvarande makeover också kommer till Android.

Ny generation av StoryMaps

En annan populär produkt som fick ett helt nytt gränssnitt var ArcGIS StoryMaps. Du behöver inte längre välja mellan olika mallar innan du börjar skapa din presentation, du kan istället välja mellan flertalet av de bästa funktionerna från den gamla – numer kallade klassiska – StoryMaps tvärs över presentationen. Ändra med en knapptryckning när som helst.

Fler funktioner adderas löpande till nya StoryMaps och jag kan knappt bärga mig att se vad som har skett nästa gång jag öppnar appen.

Uppdatering av kartvisaren på god väg

En sista tekniknyhet som jag vet har varit efterlängtad av många är den kommande uppdateringen av kartvisaren. Den finns redan nu som beta i ArcGIS Online. På en övergripande nivå gör den nya kartvisaren det enklare att experimentera, vara kreativ och se förändringar i kartan direkt samtidigt som arbetsflöden blir mer intuitiva.

Nu återstår bara för mig att önska god jul och ett riktigt gott nytt GIS-år! Vi ses på andra sidan tolvslaget.

God jul önskar Esri Sverige

Några av årets mest lästa artiklar: