Transversal Mercator – en hundraårig kartprojektion som funkar än

  • Transversal Mercator

Det moderna GIS:et

Transversal Mercator – en hundraårig kartprojektion som funkar än

Hur kul det än är med allt det som är häftigt med kartor och GIS finns det ändå ett stort värde med användbara gamla godingar. Den här kartprojektionen är en av dem.

Den transversala mercatorn är en av projektioner som jag använder nästan dagligen. Har du någonsin gjort en karta över Sverige? Då hoppas jag att transversal mercator ringer en klocka. Det är nämligen den projektionsmetod som för både geodetiskt och kartografiskt bruk har använts i Sverige de senaste hundra åren.

Känner du igen projektionen SWEREF 99 TM? Vet du vad TM står för? Transversal Mercator såklart.

Jag måste erkänna att jag inte känner lika passionerat för den transversala mercatorn som jag gör för andra projektioner, som hjärtliga Bonne eller den urgamla gnomoniska projektionen.

Dock är inte allt bra i livet alltid gott, och den transversala mercatorn hänger med mig lite som havregrynsgröten – inte alltid det jag är sugen på, men den fyller alltid sin funktion.

Om skribenten: Madelene Sonesson - GIS-konsult

Att det är något av ett hantverk att skapa kartor som visualiserar geografisk data på ett gynnsamt sätt för både karta och betraktare vet Madelene, som är extra förtjust i kartografi. Förutom att skapa snygga och talande kartor i ArcGIS Pro eller ArcGIS Online jobbar Madelene gärna med olika ArcGIS-appar, såsom Story Maps, Survey123 och Operations Dashboard.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev