Börja jobba med BIM-modeller i ArcGIS Pro

  • Byggnadsmodell i BIM

Teknik

Börja jobba med BIM-modeller i ArcGIS Pro

För alla som jobbar med konstruktion, byggnation och infrastruktur av olika slag finns stora fördelar med den pågående integrationen mellan GIS- och BIM-data. Det är inte alls svårt att börja jobba med BIM direkt i ArcGIS.

Det här behöver du ha tillgång till när du ska börja jobba med BIM-data och BIM-modeller i ArcGIS, om du vill komma igång på snabbast möjliga sätt:

  • ArcGIS Pro 2.4 eller senare (version 2.3 funkar också men då med vissa begränsningar).
  • En BIM-modell i Revitformat (.rvt).

Revit-modeller är enklast att börja med eftersom datan redan är strukturerad och bättre klassad från början. Rätt attributvärden följer med från BIM-modellen rakt in i GIS:et, som färgval för varje objektklass. Datan kan även innehålla attributinformation om saker som materialval, kostnader, byggstandarder och certifikat, leverantörer och mycket mer.

Placera modellen på kartan

Förutom att visualisera Revit-datan kan ArcGIS behandla datan som vilken geodatafil som helst: göra analyser som att mäta eller geografiskt filtrera objekt eller attribut, till exempel.

En BIM-modell har ofta från början ett noll-koordinatsystem, det vill säga finns inte angiven på en specifik plats i världen. ArcGIS har en funktion som gör att du kan placera BIM-modellen på önskad plats på kartan med så lite som ett klick. Sedan kan du rotera och skala upp (eller ner) så modellen passar in perfekt:

När du vill göra mer med BIM i ArcGIS Pro

Med BIM-modellen på plats i ArcGIS Pro kan du fortsätta jobba med symbologi, byta färgklasser, ändra transparens, utföra spatial analys och filtrera utifrån attributvärden, med mera.

Om du behöver arbeta med mer avancerade 3D-analyser kan du hantera din BIM-modell på samma sätt som en multipatch, för att till exempel använda ett verktyg som ”viewshed”. Notera att du då behöver tillägget ArcGIS 3D Analyst.

Utan några extra tillägg kan du se hur skuggor faller, skala bort delar av en byggnad och visualisera en vald våning direkt i din WebScene, när BIM-modellen är publicerad i GIS-portalen i ArcGIS Enterprise eller ArcGIS Online.

Vill du fördjupa dig mer i olika mönster för att integrera GIS och BIM? Då rekommenderar jag att du läser den här artikeln.

Om skribenten: Vadym Sokol - GIS Solution Architect

Med en bakgrund som civilingenjör inom ekologi och fjärranalys, med ett intresse för innovation är det inte konstigt att Vadym Sokol idag brinner lite extra för drönartekniken och den aktuella och högkvalitativa information som kan samlas in från högre höjder och större avstånd. Med eller utan drönare utgår all data i de fjärranalyser och GIS-lösningar Vadym hjälper Esri Sveriges kunder att ta fram, från uppdaterade data. Det ger kvalitativa resultat som gör det enklare att fatta bättre beslut.

Relaterade inlägg

ArcGIS-bloggen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev