För att komma igång med ArcGIS är det bara två saker du behöver ha koll på: metod för implementation och vilka användarlicenser som passar din organisation. Sedan har ni grunden för att börja jobba i ett modernt GIS.

I sin allra enklaste form är det dessa saker du måste göra för att komma igång med ArcGIS:

  1. Välja metod för implementation. Behöver din organisation jobba i egen miljö eller går det lika bra att jobba tjänstebaserat i molnet? Föredras en kombination går det också bra.
  2. Välja licenstyper. Minst en licens med administratörsrättigheter krävs. Du kan alltid komplettera med fler och andra typer allteftersom behov uppstår.

1. Välj metod för implementation

Fundera ett varv på hur din organisation behöver jobba med ert GIS. Vissa behöver ha full kontroll på sina data, kanske till och med sitta bakom egna brandväggar. För många är dock en tjänstebaserad lösning fullt tillräcklig, med GIS:et tillgängligt direkt via molnet.

  • ArcGIS Enterprise implementeras i egen miljö eller i molnet och ger full kontroll av data, samt möjlighet att jobba bakom egna brandväggar. Alla så kallade standardappar ingår.
  • ArcGIS Online är istället en helt tjänstebaserad SaaS-lösning. När du väljer det här alternativet är du redo att köra igång direkt, ett inlogg på ArcGIS Online är allt du behöver. Även här ingår alla standardappar.

Det går självklart bra att kombinera dessa implementationsmönster. Det viktiga är att vald lösning stöttar din organisation.

Med implementationen vald har din organisation nu potentiell tillgång till allt som ingår, via det som kallas för GIS-portal. Dessutom finns alltid möjlighet att komplettera med ytterligare appar och applikationer, nu eller senare. Se en sammanställning över våra ArcGIS-produkter.

Nästa steg är att bestämma vilka som ska kunna göra vad i alla utvalda produkter. Det hanteras med olika användarlicenser.

2. Välj licenstyper

Användarlicenserna styr hur ArcGIS-produkterna kan användas. Den enklaste licensen innebär att man enbart kan titta på data och kartor och sådant andra skapat. Den mest avancerade licensen kan göra precis allt. Däremellan finns några användarlicenser som bygger på vanliga kundbehov och användarmönster.

Du behöver minst välja en licens med administratörsrättigheter. Du kan alltid lägga till fler antal licenser och licenstyper om det behövs. Läs mer om alla användartyper och vilka som kan göra vad.

Implementationsmönster ArcGIS

Den här animeringen visar en schematisk bild över ett grundläggande implementationsmönster. Härifrån anpassas implementationen att passa din verksamhet. Behöver du skala upp senare är det inga problem.

Lästips:

Guide: Roller i en GIS-verksamhet

Se vilka roller och ArcGIS-produkter som kan behövas i en organisation i den här enkla översikten.