Situationen med coronaviruset (COVID-19) utmanar hela vårt samhälle. Alla vi som jobbar med GIS – vi på Esri Sverige och våra kunder – har en unik kompetens och programvara som är mycket värdefull i det kritiska och komplexa läge som är ett faktum just nu.
Det här blogginlägget är tänkt att vägleda dig och din organisation i arbetet med att använda ArcGIS som operativt stöd under pågående krissituation.
5 grundläggande steg stöttar organisationen operativt
Vi vill därför påminna om styrkan med GIS och digitala kartor i krishantering i allmänhet och i fallet Corona i synnerhet. Tänk på hur du kan dra nytta av de här förmågorna i ditt GIS:
- Sätt fallen på kartan – Att visualisera data om bekräftade pågående fall, samt tillfriskande och döda, ger en överblick över smittoläget.
- Visualisera spridningen – Genom att använda dynamiska kartor blir det möjligt att följa och utvärdera hur smittan sprids både geografiskt och över tid, och därmed fatta väl underbyggda beslut om åtgärder.
- Visualisera sårbara befolkningsgrupper – Sammanlänka data om bekräftade fall med data om ålder och andra relevanta faktorer för att få en lägesbild över situationen i de mest utsatta befolkningsgrupperna.
- Visualisera beredskap och kapacitet – Kartan ger en tydlig bild av var kritiska tillgångar och resurser som personal, vårdplatser, medicinsk utrustning, material och andra förnödenheter, är tillgängliga och hur de kan fördelas.
- Kommunicera med kartor – Använd interaktiva kartor, dashboards och StoryMaps som ett centralt verktyg för effektiv och tydlig information.
Att ta dessa steg kan resultera till exempel i en hubb som den här:

Resurser för att hantera coronakrisen
Avslutningsvis vill vi tipsa om Esris COVID-19 GIS Hub, som är ett resursnav för data, kartor, appar och dashboards om viruset.
Naturligtvis finns vi här om din organisation behöver stöttning i arbetet med att skapa och leverera GIS-lösningar för krishantering under coronakrisen. Tveka inte att kontakta oss.
Ta hand om er. Tillsammans kommer vi att klara det här!
Länksamling:
- Folkhälsomyndighetens officiella dashboard om COVID-19 i Sverige
- Data, kartor, dashboards och appar om coronaviruset: COVID-19 GIS Hub
- Exempel-hubb: COVID-19 Sverige
- Dashboard från Johns Hopkins Universitetet: Spridningen av Corona
- FME: Safe Software erbjuder kostnadsfria FME-licenser för COVID-19 krishantering
- Artikel: Smart Maps Guide COVID-19 Investigations and Actions, and Monitor Effectiveness
- 5 saker som gör krishantering med stöd av geografisk intelligens framgångsrik
- När informationsbruset ökar: Tillförlitliga och tydliga fakta viktigare än någonsin