När ArcGIS Pro först kom var det fortfarande okänt område för många. Då hade inte heller all viktig funktionalitet hunnit flyttats över från ArcMap. Så är det inte längre. Det största hindret att ta sig över, för dig som ännu inte gjort bytet, är att i viss mån lära om på nytt.

En av de viktigaste sakerna att känna till med ArcGIS Pro jämfört med ArcMap är att det är ett annat sätt att tänka. För ArcGIS Pro är så mycket mer än bara en nyare variant av ArcMap.

Några större skillnader är dessa:

1. Gränssnitt som anpassar sig

En av de tydligaste skillnaderna hittar du redan på ytan, med ett helt nytt gränssnitt. Du som är en van användare av ArcMap kommer här behöva lära dig på nytt var du hittar olika verktyg och funktioner – och ibland nya (men smartare) sätt att göra samma sak på. Vi har berättat om det flera gånger, och visar det bland annat här:

2. Projektmapp samlar ihop hela GIS-projektet

ArcGIS Pro samlar ihop och hanterar alla dina data på ett annat sätt. Numer skapar du det som kallas för projekt istället för dokument. En projektmapp skapas automatiskt när du sparar ett nytt projekt. I mappen hamnar såväl ditt projekt som all tillhörande data och alla geodatabaser. Tänk på att ge ditt namn ett genomtänkt namn från början, eftersom det av olika skäl är knöligt att byta det senare.

3. Jobba parallellt med karta, 3D-scen och layout

Tänk vad skönt om det gick att arbeta med en tvådimensionell karta, en 3D-scen och en layout samtidigt, i samma projekt. I ArcGIS Pro är det inga problem. Lägg de olika arbetsytorna som flikar bakom varandra, eller bredvid varandra, i kartvyn.

Karta och 3D-scen kan även länkas ihop. Om du då zoomar in i den ena arbetsytan gör du motsvarande i den andra också, se här:

4. GIS-portal med direktkoppling till hela världen

Du kommer upptäcka att ArcGIS Pro har en tajt relation till webbaserade ArcGIS Online och din GIS-portal. Tillgång till nätverk underlättar och berikar därför mycket. Via GIS-portalen har du till exempel direkttillgång till all data som finns inom organisationen, såväl som data från The Living Atlas of the World, öppna data och annan data som delas från andra.

Lästips: