I den här omfattande ArcGIS Online releasen kommer du finna många användbara funktioner. Den senaste releasen levererar bland annat nya säkerhetsfunktioner, inloggningsmöjligheter samt ny användarprofil vilket gör att du kan utföra ditt arbete enklare. Nedan finner du ett antal uppdateringar som vi har lyft lite extra och som vi tror att du kan ha nytta av. För ytterligare information läs här.

Stöd för HTTPS för bättre säkerhet

Flera ArcGIS användare har aktiverat HTTPS stöd före september 2018 vilket innebär att ArcGIS Online kan kommunicera med HTTP-innehåll för exempelvis webblager och bilder. Från och med december 2020 kommer HTTP-stöd inaktiveras vilket betyder att HTTP inte kommer fungerar i ArcGIS Online. För objekttypstyper som identifieras som HTTP-länkar, kommer HTTP-kontrollen att tillhandahålla en länk tillbaka till ArcGIS Online där användare kan uppdatera lagren till HTTPS istället.

Vi rekommenderar att ni verifierar era säkerhetsinställningar så snart som möjligt. För mer information om de nya inställningarna läs här.

ArcGIS Online Security Advisor

ArcGIS Online Security Advisor tillhandahåller säkerhet för din organisation som du enkelt kan komma igång med. Du behöver inte fundera på vilken säkerhetsnivå som är bäst för dig då mjukvaran tillhandahåller rekommendationer baserat på dina aktuella inställningar. Du kan starta appen från ArcGIS Trust Center, där du även hittar mer användbar information.

Inställning för användarprofiler

Inställningarna för användarprofiler har förbättrats. Användarsidorna innehåller grundläggande information om konto, namn, profilbild samt även en lista över vilka grupper man arbetar med. Tack vare en separata sida över inställningar får man god översikt över ens licenser, krediter samt ger möjlighet till att hantera olika kontoinställningar. Mer information om inställningarna finner du här.

Inloggning via GitHub

Du kan logga in via ditt Facebook och Google konto för att börja arbeta med ArcGIS Online. Användare för GitHub kan numera också logga in via GitHub-kontot för att verifiera sitt ArcGIS Online konto. För mer information kring inloggningsalternativ läs här.

3D visualisering

Numera kan du drapera objektslager på mesh-scenlager för bättre 3D-visualisering. Det innebär att du kan samla in nya 3D-stillbilder av ett intressant område med Drone2Map for ArcGIS eller SiteScan som ett integrerat mesh-scenlager och markera platser med punkter, linjer och polygoner som visas i byggscenen nedan.

Du kan även märka 3D-motiv i ett scenlager baserat på attribut, såsom ett byggnadsnamn eller adress.

Byggnadsutforskaren har förbättrats med fler filteralternativ för att bygga scenlager. Med det nya filtret kan du välja vilken byggfas som ska visas. Du kan till exempelvis välja en specifik konstruktionsfas för att visa alla komponenter som skapats före eller under den byggfasen. Se nedan för exempel på hur byggnadsutforskaren kan visualisera en byggnadsfas.

Fältappar

ArcGIS appar för fältdatainsamling hjälper dig att samla in data snabbare och uppnå operationell effektivitet i fältarbetet.

Explorer for ArcGIS

Ta med dig dina kartor överallt med Explorer för ArcGIS, en mobilapp för iOS och Android, som numera är tillgänglig även för Windows 10. Den senaste releasen av Explorer ger en bättre användarupplevelse samt tillgänglighet till webbkartor offline. För mer information läs här.

ArcGIS QuickCapture

Med ArcGIS QuickCapture kan du snabbt samla fältobservationer. Data skickas tillbaka till kontoret för analys i realtid, vilket sparar tid då man slipper manuellt arbete med anteckningar.

Med den senaste versionen, 1.4, har webbdesignen uppdaterats för samtliga plattformar som stöds. Den nya releasen hjälper dig att enkelt konfigurera online- och offline-kartor i dina QuickCapture-projekt.

Det insamlade fältdatat kan nu skickas som strömmad data istället för som batch-fil, vilket innebär att det går snabbare att skicka fältdata till ditt kontor. Ett nytt ”spara som” alternativ låter dig skapa kopior av dina projekt såsom vid replikering, säkerhetskopia etc. utan att påverka ditt data. Ladda ner QuickCapture för att testa appen samt läs mer om vad som är nytt i Quick Capture (mars 2020).

Collector for ArcGIS

Collector for ArcGIS är en mobil datainsamlingsapp som gör det enkelt att fånga exakt data och returnera data till kontoret. Fältarbetare kan använda webbkartor på mobila enheter för att fånga och redigera data. Collector for ArcGIS fungerar även när den är off-line.

Collector for ArcGIS på Android-plattformen uppdaterades nyligen efter att ha testats i ett år till en färdig produkt.

Nya funktioner i den här releasen:

  • Stöd för vektoriserade baskartor, etikettsättning och Arcade-uttryck
  • Nya offline- och synk funktioner, inklusive stöd för kartor offline.
  • Förbättrad användarupplevelse för att effektivisera insamlingsprocessen etc.

Den nya releasen av Collector kan användas parallellt med den tidigare releasen av Collector. För mer information om den nya Android-versionen finner du här.

Tracker for ArcGIS

Tracker for ArcGIS är en mobilanpassad lösning som ger organisationer möjlighet att följa personal i fält, se var de befinner sig samt analysera var de varit.  Tracker for ArcGIS uppdaterades nyligen för iOS- och Android-plattformarna. WatchOS-appen är numera tillgänglig för iOS-enheter. Du kan starta och sluta spåra direkt från din Apple Watch. Du kan läsa mer om vad som är nytt kring Tracker for ArcGIS här.