Äntligen är du klar med dina geografiska analyser och ska bara presentera dina resultat lite snabbt i en karta, det går ju på ett kick. Men vänta nu…? Alla etiketter hamnar fel och fult och ingenting blir som det ska och tiden verkar plötsligt springa iväg.

Vi har alla varit där och det är inte kul, men då kan jag glädja med att det finns en del tips och tricks som både underlättar och sparar tid när man ska hantera text i en karta.

Konvertera etiketterna till text

Att konvertera etiketter (labels) till karttext (annotations) gör att du själv har möjlighet att styra både utformning och placering av din text på ett mycket enkelt sätt, och dessutom hantera dina objekt ett och ett.

Röriga etiketter på karta

Här syns en karta över olika stadsdelar. Det är stökiga etiketter, finns massor av dubbletter och dessutom är de helt och hållet i versaler. Så vill vi inte ha det. Men innan konverteringen från etiketter till karttext kan det vara smidigt att göra en del korrigeringar av etikettklassen.

Ändra enkelt direkt, med Arcade

Ett enkelt sätt att redigera texten i kartbilden utan att behöva göra ändringar i underliggande data är att använda sig av Arcadeuttryck i etikettklassfönstret. Här kan du också styra exempelvis utseende, storlek, rotation och placering av dina etiketter.

Det som är viktigt att känna till är att ändringar som görs här kommer att slå igenom för alla etiketter i din etikettklass.

Tydligare med versaler

För vårt exempel använder jag mig av uttrycket Proper(§feature.stadsdel) för att alla etiketter ska börja med en versal men fortsätta med gemener:

proper i Arcade

Jag väljer också att ändra symbolsättningen innan jag konverterar etiketterna till text.

Mer städade etiketter

Nu är våra etiketter aningen mer städade, men vi har fortfarande dubbletter av olika stadsdelar.

Det finns etikettsregler för att hantera dubbletter men eftersom vi ska konvertera till karttext och vill ha full kontroll över vilka som blir kvar väljer vi att konvertera med dubbletterna kvar.

Rätt kartskala viktig

En sak man måste tänka på när man konverterar etiketter till karttext är att endast det syns i din kartutbredning följer med. Kom därför ihåg att se till att ha rätt skala på din kartutbredning.

Under kartfliken väljer du geobearbetningsverktyget Convert to Annotation med de inställningar du önskar. Klicka på Kör.

Du får automatiskt ett nytt grupplager vid namn GroupAnno i ditt innehållsfönster.

Ändra enkelt

Välj ditt nya grupplager och välj fliken redigera. Nu kan du enkelt ändra typsnitt, storlek, flytta, rotera och ändra attributen för alla enskilda objekt var för sig.

Justera tills du är nöjd

I det här fallet innebär det att ta bort de överflödiga etiketterna och klicka och dra runt de kvarvarande till en önskad position. Här är det bara att fortsätta tills du känner dig nöjd med texten i din karta.

Det finns helt enkelt en massa smidiga funktioner att upptäcka genom att börja använda sig av ArcGIS-verktygen för annotation när det kommer till text i kartor.

Lästips: