Semestern i år blir annorlunda för många. Förra året snackades det om ”swemester”. I år lokaliserades det ännu mer till ”hemester”. Oavsett hur möjligheterna att resa inom eller till och från landet utvecklar sig under sommaren behöver en semester på hemmaplan inte vara trist och händelselös – tvärtom.

För att visa att det finns massor av spännande platser att upptäcka i våra närområden, har vi samlat ihop några olika tips som visar en liten del av allt det som finns att besöka i Sverige.

Självklart visualiseras allt detta i någon ArcGIS-app. Och självklart tipsar vi om hur du själv kan göra en motsvarande kartbaserad insats, om det skulle vara önskvärt.

1. Upptäck egna världsarv i Sverige

Oavsett var i vårt avlånga land du bor så finns det något värt att besöka i din närhet. I en maffig presentation skapad i ArcGIS StoryMaps guidar Fredrik Ekefjärd oss igenom 56 tips och favoriter, från norr till söder, öst till väst. Varav vissa kanske till och med borde kunna kvala in som världsarv?

2. Utforska västkusten

Du som vill besöka de västliga delarna av Sverige kan inspireras till semestern av det underlag som Sotenäs kommun tagit fram. Du hittar allt ifrån badplatser, tips på museum, kultur och konst, till vistelse i naturen och lek för barnen – och mer, snyggt presenterat i StoryMaps.

3. Sevärt i söder

Ett annat sätt att visualisera platser värda att besöka på en karta, är i form av en webbapp. Det är precis vad Svedala kommun gjort. Informativt men enkelt och översiktligt på samma gång.

4. Vandra i Skellefteåtrakten

Ingen har väl missat att uteliv och vandring blivit extra populärt i år? Via den här interaktiva kartan visar Skellefteå kommun vilka leder som finns att följa i trakten.

5. Se grus- eller asfaltvägar i hela Sverige

Kanske är du nyfiken på att ge dig ut på cykelsemester i sommar? Då kan Grusvägskartan vara ett bra stöd i planeringen. I appen ser du både alla grusvägar och alla vägar med asfalt i hela landet. Perfekt för att hitta nya vägar att trampa dig fram på.

Grusvägskartan

Grusvägar syns i orange, vägar med asfalt är blåa.

6. Så långt kommer du om du kör eller går

Ett tag var det högaktuellt att kunna ta reda på hur långt man kommer på två timmar. Den som bor i Arboga kommun kan till exempel använda den här appen för att ta reda på det. Även i andra sammanhang än begränsningar i samband med Corona kan det vara bra att räkna ut långt man kommer på en viss tid – med bil eller till och med till fots.

Skön sommar och skön hemester!

Ännu fler lästips: