Den senaste releasen av ArcGIS Pro 2.6 har utvecklats med över 150 förbättringar tack vare idéer från ArcGIS Pro användare! Du som användare kan numera arbeta med 3D-volumetriska visualiseringar med voxel-lager för kunna utföra analyser av atmosfärisk eller oceanisk data. Det har också tillkommit en ny möjlighet till smartare lokaliseringsanalys, ”Suitability Modeler”, som förenklar arbetet med att hitta rätt plats för att bygga köpcenter eller odla en viss gröda etc. baserat på relevant data.

Den totala mängden data ökar kontinuerligt och även gigantisk datamängd, eller ”big data”. Du kan nu skapa anslutningar, big data connections, till filer med aggregerat big data för att snabbare komma igång med analysarbete av artificiell intelligens exempelvis som kräver stora datamängder. Du får numera ditt arbete automatiskt säkerhetskopierat vilket kan kännas tryggt. Nedan finner du mer information om förbättringar samt användbara funktionerna som du kan använda i den nya releasen.

3D-volumetriskt lager

Voxel-lager är ett nytt lager eller skicktyp som skapar 3D-volumetriska visualiseringar från netCDF-data. Du kan använd Voxel-lager för att förstå komplex flerdimensionell data som atmosfärisk data, oceanisk data eller underjordiska geologimodeller.

För att visa mindre volym kan du skära ett voxel-lager vertikalt eller använda en horisontell skiva för att minska voxel-lagret till en viss höjd. Du kan då få fram värdefull information såsom vattenmassor över en underjordisk profil, eller metanfördelning inom en flodvattenpelare. Du kan också visualisera fördelningen av en kontinuerlig variabel, till exempel ett värde för ett förorenande ämne.

Automatisk säkerhetskopiering

ArcGIS Pro säkerhetskopierar nu automatiskt ditt pågående projekt var femte minut. Du kan ändra intervallet via Options dialog box i dialogrutan ”Alternativ” på sidan över inställningar. Vid strömavbrott eller annan oväntad applikationsstängning kan ditt osparade arbete återvinnas. Säkerhetskopior varken stör ditt arbete eller saktar ner det.

Bilden nedan till höger: Frågan om återställning av projekt visas när ändringar som inte har sparats kan återställas. Bild till vänster: Du kan ange hur ofta du vill att ditt arbete säkerhetskopieras.

När du återställer ditt arbete återställs inte sparade ändringar av objekt som lagrats i projektfilen (.aprx) såsom kartor, scener, layouter, rapporter och uppgifter till den senaste säkerhetskopian. Säkerhetskopieringen ersätter sömlöst originalet och ett nytt projekt skapas.

Spåra nätverk

Du kan nu hantera, analysera och arbeta med enkla anslutningsmodeller som järnvägar eller vattenledningar i ArcGIS Pro med nytt ”spårningsnätverk”. Spårningsnätverket använder en uppsättning anslutna kanter, korsningar eller båda tillsammans med nätverksattribut för att modellera flödet av resurser genom nätverket. Spårningsnätverk kan skapas med hjälp av befintliga geoobjektklasser i ett objektdataset eller genom direkt migrering från ett geometriskt nätverk.

Hur objekten ansluter till varandra inom nätverket är baserat på hur källgeoobjektsklasserna geometriskt sammanfaller (i x, y,z) och etableras när nätverkstopologin aktiveras. Nätverkstopologin ger möjlighet att utföra avancerade analysfunktioner som spårning och skapande av nätverksdiagram, samt validering, för att upptäcka och adressera fel i ditt data.

Lokaliseringsanalys med Suitability Modeler

Identifiera de bästa platserna eller områdena för exempelvis odling med hjälp av ” Suitability Modeler”, som är tillgänglig med Spatial Analyst-tillägget. I den här dynamiska, utforskande miljö kan du med hjälp av interaktiva fönster, diagram och kartor skapa förfinade lokaliseringsmodeller. Modellerna isolerar de lämpligaste platserna för att bygga en ny galleria, lägenhetskomplex eller skidort. De kan också hitta vilka områden som bör sparas till förmån för parker, bibehållandet av habitat för utrotningshotade arter eller övervakning av vattenståndet.

Nyfiken på att veta mer? Den här demon visar hur man tar fram ett förslag på var man bäst odlar kaffe.

Grafiklager

Du kan nu lägga till grafiklager i kartor för att förbättra flexibilitet och användbarhet av kartan. Grafiklager består av grafiska element, såsom punkter, linjer, text och bilder. Du kan skapa grafiska element manuellt, ändra befintliga grafiska element eller konvertera etiketter till ett grafiklager för att justera placeringen av text.

Analys av fastighetsförändringar

Nu kan du bättre analysera förändringar av fastigheter för minsta kvadratmeteryta för att kunna optimera fastighetsytan. Genom att utföra en analys får du bättre förståelse för:

  • Specifika dimensioner när du adderar fastighetsdata.
  • Utvärdera hur tillägg av nya fastigheter påverkar fastigheten.
  • Uppdatera punktkoordinater för fastigheter.

GeoAnalytics Desktop

Big data connections, eller big data-anslutningar, är nu tillgängliga för GeoAnalytics Desktop Tools och ArcGIS Pro. En big data-anslutning är en referens till en mapp som innehåller en eller flera dataset. Stöd för big data-anslutningar gör att du kan aggregera och analysera filer som ett dataset, vilket sparar tid i dataförberedelser och analys. Dessutom kan du flexibelt definiera tids- och geometriformat för flera fält och format. Detta är särskilt användbart för observationsdata som har samlats in under lång tid. Exempel inkluderar månatlig leveransdata som samlats in i CSV-filer eller mätdata som samlas in över flera formfiler. Klicka här för att läsa mer hur man använder big data-anslutningar.

Här kan du även ta del av material från UC kring den nya ArcGIS Pro releasen.